Жените, които спят на включен телевизор или на запалена лампа

...
Жените, които спят на включен телевизор или на запалена лампа
Коментари Харесай

Ти да вивидш! Дебелеем при спане на лампа или ТВ

Жените, които спят на включен тв приемник или на запалена лампа в спалнята си са по-предразположени към напълняване, демонстрира ново изследване, представено от БГНЕС.
Изследването, оповестено в Журнала на американската здравна асоциация, се основава на наблюденията на съвсем 44 000 американски дами, проследявани в продължение на пет години.
Жените са класифицирани съгласно равнището на излагане на изкуствена светлина през нощта, която идва от разнообразни източници - от дребни нощни лампи или часовници до светлина, която идва от улицата, тв приемници или стайни светлини.
Един от главните заключения е, че дамите, които спят с тв приемник или светлина в стаята си, е със 17 % по-вероятно да са наддали с 5 кг или повече по време на проучвания интервал.
Зависимостта остава мощна даже след управление на фактори като дълготрайност на съня, диета и физическа интензивност.
Въпреки, че учените предизвестяват, че не могат да посочат съответна причинно-следствена връзка, те настояват, че техните изводи са добавени към възходящия лист с доказателства, в поддръжка на спането в тъмна стая.
"Стратегиите за публично здраве за понижаване на затлъстяването могат да вземат поради интервенциите, ориентирани към понижаване на изкуствената светлина по време на сън ", безапелационни са Дейл Сандлър и Йонг-Лун Марк Парк от Националния институт за здравни науки в Северна Каролина.
Те допускат, че светлината може да потиска производството на мелатонин, като по този метод унищожава естествения темп на организма и питателните привички.
Други благоприятни условия са, че светлината работи като "хроничен стресор ", нарушаващ освобождението на стрес хормони като глюкокортикоиди, които играят роля в регулирането на приема на храна, или че може да има различен механизъм на работа, който въздейства непосредствено върху метаболизма.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР