Жените, които са ползвали отпуск за отглеждане на дете до

...
Жените, които са ползвали отпуск за отглеждане на дете до
Коментари Харесай

Работодателите искат да бъде махнат платеният отпуск след майчинство

Жените, които са употребили отпуск за развъждане на дете до 2-годишна възраст, да нямат право на заплатен годишен отпуск за този интервал. Тази смяна в Кодекса на труда оферират от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОРБ), в която влизат всички огромни работодателски организации, отпред с КРИБ, АИКБ и БСК. В момента след връщането от майчинство се поставя и заплатен годишен отпуск, напомня в. " 24 часа ".
Освен това бизнесът упорства отпускът при майчинство да не се взема поради при погашение на компенсации при преустановяване на трудовото правно отношение. Според работодателите въпросът с компенсациите при уволняване на жена с майчинство би трябвало да се урежда с групов трудов контракт.
Като претекст за настояването си АОРБ показва решение на Европейския съд, който се произнася по тъжба на румънката Мария Дицу поради отхвърлен ѝ заплатен годишен отпуск след завръщането от майчинство. Магистратите споделят, че интервалът на наставнически отпуск не може да се приравни на фактически полагане на труд. Освен това българските работодатели показват и евродиректива, в която се споделя, че " работно време значи всеки интервал, през който служащият работи и извършва своята активност или отговорности в сходство с националното законодателство ".
Според Кодекса за обществено обезпечаване майчинството се брои за застрахователен стаж, само че без вноски. " Няма никаква причина този интервал да се взема поради при пресмятане на размера на полагаемия се заплатен годишен отпуск, който има напълно друго предопределение, а точно - възобновяване на служащия и служителя от положения при шеф труд ", упорстват работодателите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР