Жените, извършили аборт, не са по-склонни към самоубийство – това

...
Жените, извършили аборт, не са по-склонни към самоубийство – това
Коментари Харесай

Абортът не тласка жените към самоубийство

Жените, направили аборт, не са по-склонни към самоубийство – това сподели изследване в авторитетния вестник The Lancet Psychiatry. По-важен фактор са към този момент съществуващи душевен проблеми у дамите, пробвали да прекратят живота си.

" Възгледът, че абортът води до мисли, проекти или даже опити за самоубийство, се употребява, с цел да се основават политики в някои райони от света ", споделя водещата проучването Джулия Стайнберг от Мерилендския университет. " Проучването ни не открива доказателства в поддръжка на това. "

Това е първото всеобхватно проучване на връзката сред прекратяването на бременността и опитите за самоубийство. То се основава на данни за 520 хиляди датчанки, събирани в продължение на 17 години. За разлика от голям брой други до момента, създателите му не са лимитирани от дребен брой участници, а също така взимат поради и съпътстващи фактори.

Сред близо половин милиард дами в изследването, 48 990 (или 9.4%) са претърпели най-малко един аборт в първия триместър, а 10 216 (2%) са създали опит за самоубийство. Сред абортиралите, 1402 (8.9%) са създали опит за самоубийство за пръв път след прекратяването на бременността. Също по този начин, 8.6% от тях са създали подобен опит в годината преди аборта – което, съгласно създателите, е доказателство, че прекратяването на бременността не е повода за тези опити.

Пет години след прекарването на аборт 2.2 на всеки 1000 дами пробват да лишават живота си; същото важи за 2 на всеки 1000 дами, които не са пометнали. Опитите за самоубийство се свръзват най-често с предходни психологични проблеми.

Кои душевен заболявания могат да тласнат човек към мисли за самоубийство и къде да се потърси помощ - четете тук и тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР