Жените и децата съставляват две трети от жертвите на последните

...
Жените и децата съставляват две трети от жертвите на последните
Коментари Харесай

По-голямата част от жертвите на земетресението в Афганистан са жени и деца, казва СЗО

Жените и децата съставляват две трети от жертвите на последните трусове в Афганистан, които са били приети в болница с тежки пострадвания, сподели в понеделник ръководителят на Световната здравна организация за незабавна реакция в страната.

Администрацията на талибаните сподели, че минимум 2400 души са били убити и над 2000 ранени при земетресенията в събота, които бяха измежду най-смъртоносните в света тази година, след земетресенията в Турция и Сирия, при които към 50 000 души бяха убити.

„ Земетресението се е случило към 11 сутринта, когато мъжете са били отвън къщите, тъй че болшинството от ранените и починали са дами и деца, които са били вътре в къщите по това време “, сподели доктор Алаа Абузейд от СЗО пред Ройтерс във видео изявление.

„ Две трети от тези с тежки пострадвания, които са признати в болничното заведение, която видях през вчерашния ден, са деца и дами “, сподели той, имайки поради времето си в Херат след земетресението.

Той също по този начин предизвести, че финансирането на филантропичните интервенции останаха сериозни, като световното внимание и финансиране се изместиха от Афганистан. Това може да се отдаде на конкуриращи се или зараждащи рецесии по света, като в Близкия изток и Украйна, и на фона на опасенията по отношение на рестриктивните мерки на талибаните за дами, споделят дипломати и филантропични чиновници.

AbouZeid сподели, че е „ опустошително “ да види броя деца в болница в сериозно положение.

„ Виждал съм дете на към 3-4 месеца с контузия на главата заради земетресението “, сподели той.

Травмата на главата може да аргументи дълготрайни инвалидизиращи резултати или увреждания, сподели АбуЗейд. Екипите за реагиране на СЗО одобряват въпроса съществено, като се има поради въздействието на такива пострадвания върху жертвата и техните фамилии, които ще би трябвало да ги поддържат в дълготраен проект, сподели той.

Докато екипите за реагиране избавиха доста животи, лечебните заведения би трябвало да бъдете по-добре готови да се справите с нови жертви и сходни обстановки в бъдеще, сподели той.

Здравеопазващата система на Афганистан, разчитаща значително на задгранична помощ, се сблъска с осакатяващи съкращения през двете години, откогато талибаните поеха ръководството, и доста интернационална помощ, формираща гръбнака на стопанската система, беше спряно.

Хуманитарната работа на Организация на обединените нации разгласи помощ на стойност 5 милиона $ за реакцията на земетресението, само че незабавна материална поддръжка пристигна от няколко лимитирани страни.

„ Новините се отклониха към протичащото се в Близкия изток през последните два дни и имаше доста малко внимание ” към съществуващата рецесия в Афганистан, сподели той.

(Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР