Жени, убити заедно с бебета си, безжизнени деца, чиито тела

...
Жени, убити заедно с бебета си, безжизнени деца, чиито тела
Коментари Харесай

Силите за сигурност на Буркина Фасо убиват все повече цивилни граждани

Жени , убити дружно с бебета си, безжизнени деца , чиито тела са преплетени едно в друго, двумесечно бебе, лежащо на земята, и кученца, които сноват към него. Сцените са ужасяващи , само че 32-годишен фермер счита, че би трябвало да ги документира като доказателство за жестокото принуждение в неговото село, което се намира в централната част на Буркина Фасо , написа „ Associated Press “.

Мъжът споделя, че над дузина негови родственици са били убити на 5 ноември, когато силите за сигурност са пристигнали и са направили нахлуване с инсталирани пикапи, оръжия и дронове. Той пожела изискване за анонимност , защото се опасява от възмездие . Младият фермер споделя, че се е крил часове наред в прилежащ парцел и е съумял да направи серия от фотоси, преди да избяга на идната заран.

Според неговия роман и този на други двама оживели локални поданици, както и съгласно отчет на Организация на обединените нации, който се базира на данни на държавното управление, в този ден в село Заонго са починали още десетки хора . Снимките, които мъжът е изпратил на редакцията на „ Associated Press “, и интервютата с тримата оживели са шокиращи свидетелства от първа ръка за внезапното увеличение на броя на убийствата на цивилни жители от силите за сигурност на Буркина Фасо .

Хунтата се бори интензивно да отблъсне разрастващото се джихадистко придвижване, само че нападна и жители под прикритието на битката с тероризма. Повечето набези, в това число убийството на деца от военнослужещи във военна база предходната година, разкрито в следствие на „ Associated Press “, до през днешния ден остават ненаказани и за тях не се оповестява публично в страната, ръководена посредством репресии, които заглушават гласа на хипотетичните дисиденти.

По данни на основаната в Съединени американски щати организация с нестопанска цел „ Armed Conflict Location and Event Data Project “ , която се занимава със събиране на данни за местоположението на въоръжените спорове и събитията), откогато джихадисткото принуждение , обвързвано с групировките „ Ал Кайда “ и „ Ислямска страна “ , за пръв път е засегнало западноафриканската страна преди девет години, са починали над 20 000 души . Конфликтите на локално равнище са разединили в миналото мирното население, блокирали са десетки градове и са довели до два военни преврата. Смъртните случаи измежду цивилното население, породени от силите за сигурност, са се нараснали със 70% от 2022 година до 2023  година

Говорителят на държавното управление на Буркина Фасо не пожела да даде коментар по отношение на нападението от 5 ноември. Преди това високопоставени лица неведнъж отричаха да са забъркани в убийството на цивилни жители, изтъквайки претекста, че джихадистите постоянно се маскират като бойци. Тримата оживели обаче споделят, че са сигурни, че мъжете са били членове на силите за сигурност, а не джихадисти. Те ги разказват като мъже, облечени във военни униформи, а единият от тях е носел байрак на Буркина Фасо, до момента в който обяснявал на група цивилни, че всеки, който бъде открит жив, ще бъде погубен. Фермерът, поискал анонимност, ясно си спомня, че е  видял хеликоптер , който летял към селото след нападението. По думи на мъжа такива хеликоптери се употребяват само от военните сили, а не от терористите.

Организацията на обединените народи ( Организация на обединените нации ) е призовала държавното управление да организира без значение и транспарантно следствие на офанзивата, както и да потърси отговорност на отговорните и да обезщети жертвите и фамилиите, разкри Сейф Маганго , представител на Службата на Организация на обединените нации за правата на индивида. В отговор на това Прокуратурата на Буркина Фасо разгласи, че е почнала огромно следствие, само че четири месеца по-късно оживелите споделят, че не нямат никакви вести за хода на следствието.

„ Изплашени сме “

Четири месеца след нападението оживелите, които са избягали от мястото на насилието, се притесняват , че телата на околните и съселяните им към момента лежат на земята и гният на територията на село Заонго , което в този момент е окупирано от джихадистите . Някои от тях са съумели да се върнат към седмица по-късно, с цел да се погрижат за телата на починалите и да им отдадат респект, само че съгласно тях е имало прекалено много тела и незадоволително време да бъдат заровени всички.

Все още не е ясно какъв брой тъкмо души са били убити, само че сведенията на оживелите и данните на Организация на обединените нации и няколко правозащитни групи свидетелстват,  че жертвите са от 70 до над 200 души . Понастоящем оживелите са разселени в разнообразни елементи на страната. Те приканват държавното управление да потърси отговорност на отговорните, като в същото време живеят в боязън , че това може да се повтори.

„ Никога не сме предполагали, че толкоз доста хора могат да бъдат убити едновременно. Когато се затръшне някоя врата или дете изкрещи, ние се опасяваме. Ако се върнем там, просто ще умрем, “, споделя една от оживелите дами.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР