Жени Ташева и полякът Якуб Михалек се ожениха в Масларево

...
Жени Ташева и полякът Якуб Михалек се ожениха в Масларево
Коментари Харесай

Българската традиция е още жива: Поляк си взе булка от Масларево с кон и каруца

Жени Ташева и полякът Якуб Михалек се ожениха в Масларево по остаряла българска традиция.
Сватбата им съживи селото и за нея ще се приказва дълго. Вместо на стадиона обаче, както бяха замислили, те направиха тържеството си в едно от заведенията на площада, написа Борба. Венчавката извърши кметицата Петранка Маринова.
Церемонията стартира в петък по здрач с Менделсон, след което бяха пуснати двата химна на България и Полша, а бащите на младоженците носеха знамената на двете страни. Естествено, младите минаха по бяло платно, украсено с цветя.

След като си споделиха „ да “ пред към 60-те посетители от двете страни, Жени, естествено, съумя да настъпи Куба, както му споделят всички, а по-късно да вземе и по-голямото парче от питата.
Младоженецът взе невестата си с кон и каруца, на която бяха написани имената на младата двойка. Така те минаха през селото и още тогава събраха очите на локалните, които по-късно излязоха на площада да гледат венчавката, която се организира пред кметството. Жени и Куба бяха облечени в бяло и синьо, а в тези цветове бе и дизайнът на празненството.

Кметството в Масларево бе осигурило 20 пейки от общината, на които седяха гостите, с цел да се любуват на сватбата, каквато селото не бе виждало от доста години. За цялото празненство се бе погрижила локалната жителка Сашка Петрова и брачният партньор й, които със своя оркестър „ Лайф “от Свищов ръководеха церемонията и веселиха до късно сватбарите.
Жени и Куба съблюдаваха традицията и той я взе с каруца.
Младата двойка подари на всички посетители по еддно дръвче Пауловния,, която пречиства въздуха и е медоносна.
Дарът на новото семейство е в синхрон с тяхната концепция да си създадат пчелин в Масларево, където ще живеят в лична къща.

Като начало на пчелина локалният ветеринарен лекар доктор Васил Василев, който е и общински консултант, и неговото семейство им подариха един кошер.
Кметицата на селото пък ги изненада с три ракли, в едната от които имаше три слончета за сладостен живот. В другите те да си сложат акта за брак, а в третата да държат фамилни реликви, им пожела Петранка Маринова.
Историята на Жени Зашева и Якуб Михалек пък е обич от пръв взор по време на гурбет, за което „ Борба “ описа в края на юли. В Холандия тя работела в един гъбарник и там се срещнала с Куба, както му викат всички.

Все се шегувала с сътрудниците, че чака някой със сини очи и руси коси, с цел да го вземе за мъж. Било през януари 2018 година, когато той почнал работа. Още първия ден, когато Жени го видяла, му споделила, че… него е чакала цялостен живот.
Било обич от пръв взор, както по филмите. След няколко месеца той я завел на едно езерце и й споделил, че тя е всичко, което е желал. Година по-късно й предложил брак. Сега към този момент подвигнаха и женитба и се надяват повече да не вървят на гурбет.
А също така Жени сбъдна детската си фантазия, да се ожени на село, където е всичко, което тя обича…
Инфо: dunavmost

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР