Жени се „продават“ на пазар в Етиопия? Не толкова бързо

...
В туит, който стана вирусен, крайнодесен холандски политик, известен с
Коментари Харесай

В туит, който стана вирусен, крайнодесен холандски политик, известен с антиислямската си позиция, твърди, че има „пазар“ в Етиопия, където се продават мюсюлмански жени, с видео в подкрепа на това. На изображенията може да се види тълпа около хора, коленичили на земята и покрити с бял плат. Видеото обаче е извадено от контекста: то всъщност показва млади сенегалски момчета, които участват в ритуал за посвещение, и няма нищо общо с робството.

Ако имате само минута

Видеоклип, показващ десетки хора на земята, увити в бял плат, има за цел да покаже "мюсюлмански жени", продавани на пазар в Етиопия. Нашето изследване показва, че видеото всъщност показва млади момчета Serer, които участват в традиционен ритуал на посвещение в зряла възраст в Джилас, Сенегал. Сравнихме сцената с видеоклипове на ритуала през декември 2022 г., като намерихме визуални улики, които съвпадат. Въпреки че робството е забранено в Етиопия, случаи на поробени жени са документирани в района на Тиграй от Amnesty International.

Проверката на фактите, в детайли

На 27 август г. Герт Вилдерс, холандски политик и основател на крайнодясната Партия за свобода, сподели видео, показващо десетки хора, коленичили на земята, телата им изцяло покрити с бял плат. „Ислямските жени търгуват с Етиопия“, коментира той.

Той сподели видеоклипа от друг акаунт в X (бивш Twitter) с надпис на шведски, обясняващ: „Тези жени са заловени от ислямски екстремисти и са превърнати в наложници или продадени на мъже за пари.“

видеоклипът също беше споделен в Instagram на арабски и в TikTok на английски.

Видеоклип на мъжки обред на посвещение

За проследяване на произхода на видеоклипа , екипът на наблюдателите на FRANCE 24 потърси изображения, показващи събития с подобна конфигурация, т.е. такива, на които хората могат да се видят, покрити с бял плат, коленичили на земята.

Видеоклипове, показващи традиционен обред на посвещение, изглежда съответстват на вирусния изображения. Този обред, наречен "Ndut", е обред на посвещение, практикуван от Serer, етническа група, присъстваща главно в Сенегал, но също и в Гамбия и Мавритания. На финалната церемония млади момчета, покрити с бял плат, коленичат на земята, заобиколени от членове на своята общност.

Разговаряхме с двама души във Facebook група, посветена на общността Serer. И двамата потвърдиха, че езикът, използван във видеото, е сер, който се говори главно в Сенегал и Гамбия. Аудиото обаче не е достатъчно ясно, за да се различи какво се казва.

Свързахме се и с бащата на момче, което участва в обреда. Той каза, че видеото е заснето на 26 декември 2022 г. в Джилас, село в западен Сенегал. Видеоклиповете показват, че младите момчета следват традиционния обред на селския площад, преди да се върнат при семействата си.

Търсене на изображения от тази церемония в YouTube с помощта на ключовите думи „Djilass“ и „Ndut“ разкрива два видеоклипа, публикувани от Ndindy Fall TV и един от Simal TV, всички от декември 2022 г. И двата канала в YouTube публикуват видеоклипове за общността Serer.

Iyane Demba Tine, журналист от iRadio Sénégal и експерт по културата Serer, ни каза, че тези изображения наистина показват ритуала на посвещение. Той обясни, че бялата кърпа, покриваща младите посветени, е традиционна набедрена превръзка на общността.

Ндут е обред на посвещение, предназначен да символизира прехода от детството към зрелостта сред хората от Serer. Практиката включва обрязване за млади момчета, докато младите момичета традиционно получават черна татуировка на венците си.

Видеото няма нищо общо с мюсюлманските жени, продавани в Етиопия.

Документирани случаи на сексуално робство в Тиграй, Етиопия

В Етиопия робството е забранено от 1940 г.

Но през август 2021 г. стотици случаи на жени и момичета, измъчвани и превърнати в сексуално робство като част от въоръжения конфликт в Тиграй, регион в северната част на страната, са документирани от неправителствената организация Amnesty International.

Според Amnesty International изнасилванията са извършени от федералната армия на Етиопия, съюзническите еритрейски сили и милициите на Амхара.

Въпреки това не открихме доказателства или изображения, удостоверяващи съществуването на пазари за роби в Етиопия.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР