Съдия от Върховния съд на САЩ Барет казва, че приветства обществения контрол върху съда

...
ЖЕНЕВО ЕЗЕРО, Уисконсин (AP) — Съдия от Върховния съд на
Коментари Харесай

ЖЕНЕВО ЕЗЕРО, Уисконсин (AP) — Съдия от Върховния съд на САЩ Ейми Кони Барет каза на присъстващите на съдебна конференция в Уисконсин в понеделник, че приветства обществения контрол на Съдът. Но тя не коментира дали смята, че съдът трябва да промени начина си на работа в лицето на скорошните критики.

Барет не предложи никакво мнение, нито говори директно за неотдавнашните призиви към съдиите да започнат официален кодекс за поведение.

Барет отговаряше на въпроси от Даян Сайкс, главен съдия на 7-ми окръжен съд на САЩ, на конференция, на която присъстваха съдии, адвокати и съдебни служители. Събитието дойде в момент, когато общественото доверие в съда е на 50-годишно дъно след поредица от поляризиращи решения, включително отмяната на Роу срещу Уейд и федералните защити срещу абортите миналата година.

Барет го направи да не споменаваме етичните проблеми, които преследват някои съдии – включително консерваторите Кларънс Томас и Самуел Алито и либерала Соня Сотомайор.

„Общественият контрол е добре дошъл“, каза Барет. „Увеличаването и подобряването на гражданското образование е добре дошло. ”

51-годишният Барет каза, че непосредствеността и количеството налична информация са подхранвали засиления контрол на Върховния съд.

„Не чакате веднъж на ден, за да прочетете вашия печатен вестник", каза тя. „Виждате как неща попадат на телефона ви през цялото време и виждате снимки на хора.“

Барет си спомня, че преди раждането на интернет, когато тя е била адвокат, хората рутинно са посещавали Върховния съд и помоли съдиите в съда да ги снимат или да ги упътят, защото не знаеха кои са.

„Хората просто не разпознаха кои са съдиите“, каза Барет. „Мисля, че така е по-добре. Не мисля, че съдиите трябва да бъдат разпознаваеми в този смисъл.“

Но тя каза, че критиката към съда не е нищо ново.

„Съдиите и всичко останало съдиите са публични личности и публичната критика идва с работата", каза Барет. „Все още съм нов в това."

Барет беше съдия в 7-ми окръжен съд от 2017 до 2020 г. тя е назначена във Върховния съд. Завършила е юридическия факултет на Нотр Дам в северна Индиана и е преподавала право там от 2002 г. до назначаването й да замести Рут Бадер Гинсбърг във Върховния съд.

„Аз съм занимавам се с това от няколко години", каза Барет. „Придобих дебела кожа и мисля, че това трябва да правят другите фигури. Мисля, че това трябва да правят всички съдии."

< p>Тя каза, че има както добро, така и лошо в това, че съдът е толкова много в новините напоследък.

„До степента, в която ангажира хората в работата на съда и обръща внимание на съда и познаването това, което правят съдилищата и какво казва конституцията, е положително развитие“, каза тя. „До степента, в която им създава погрешни впечатления, това е негативно развитие.“

Публичната изява на Барет дойде, след като съдия Елена Каган на конференция в Орегон по-рано този месец публично декларира подкрепата си за етичен кодекс за Върховният съд. Но тя каза, че няма консенсус между съдиите как да процедират, което предполага, че Върховният съд се бори с обществените опасения относно етичните си практики.

Съдия Самюел Алито, по време на интервю за страниците с мнения на Wall Street Journal през юли каза, че Конгресът няма власт да наложи етичен кодекс на Върховния съд. Това го направи първият член на съда, който зае публична позиция срещу предложенията в Конгреса за затягане на етичните правила за съдиите в отговор на засиления контрол върху дейността им извън състава.

Съдия Брет Кавано, единственият друг правосъдието да прави публични коментари, след като мандатът на съда изтече през юни, до голяма степен избягва да обсъжда етика по време на изява на съдебна конференция в Минесота миналия месец.

Асошиейтед прес се сдоби с хиляди страници документи, които показват как съдиите обхващат идеологическото разделение на двора са отдали престижа на позициите си на партизанска дейност - като заглавстват събития с изказвания с видни политици - или за да прокарват собствените си лични интереси, като например продажби на книги, чрез посещения в колежи. А репортажи от ProPublica по-рано тази година разкриха, че съдия Кларънс Томас е участвал в пищни ваканции и сделка за недвижими имоти с водещ републикански дарител.

Барет описва съда като „топъл“, като съдиите споделят обеди заедно.

„Има топли лични отношения“, каза тя. „Има усилия да се приспособим един към друг.“

Конференцията, на която Барет говори, беше за 7-ия окръжен апелативен съд на САЩ, който обхваща Уисконсин, Илинойс и Индиана, където Барет е живял преди. Срещата се проведе в Женевското езеро, Уисконсин, курортна зона на 80 мили северозападно от Чикаго.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР