Жената на загиналия пилот на МиГ-29 - майор Валентин Терзиев

...
Жената на загиналия пилот на МиГ-29 - майор Валентин Терзиев
Коментари Харесай

Жената на загиналия пилот на МиГ-29 разказа нейната версия за случилото се при трагедията

Жената на починалия водач на МиГ-29 - майор Валентин Терзиев описа пред нейната версия за нещастието. Инцидентът с рухването на военния аероплан стана на 9 юни при осъществяване на подготвителна задача над морската акватория на България. Веднага първо започва интервенция по търсенето и спасяването на водача на изтребителя, която за жалост завърши трагично - при издирването се откри, че майор Валентин Терзиев е умрял. След това това стартира интензивно търсене на „ черната кутия “ на падналия в морето МиГ-29, което продължава и до през днешния ден.

Информацията, която Димитрина Попова е съумяла да разбере през последните 10 дни, е от негови сътрудници и другари. Тя разговаряла с тях първоначално. Впоследствие, обаче, информацията станала все по-малко.

Въпросите , които Димитрина Попова сложи с описа си, са доста и са съществени – за сигурността и подготовката на водачите, както и за отговорността на институциите.
„ Във въпросната нощ трябваше да се правят нощни стрелби. Към 02:00– 03:00 ч. трябваше да се прибере . Аз станах рано - към 05:00 ч., и видях, че го няма . Малко се ядосах, че един SMS не е изпратил”, спомня си Димитрина Попова.

„ Наш общ другар ми изпрати известие: „ Наред ли е всичко? Вальо прибра ли се?” Шофирайки изтръпнах . Защото отговорът ми е – не, не се прибра, само че за какво някой пита толкоз рано сутринта тъкмо за Вальо”, описа дамата на починалия водач.

Още при самото стартиране целта е спусната под 5000 метра - дори по ниско. Информацията изначало е изтекла от „ Граф Игнатиево”. В шока и ужаса . Ние имаме 200 водачи. Нямаме хиляди. Мишената е пусната под всевъзможни условия за сигурност. Тук е малшансът , че се е оказала дефектна. Скъсал се е парашутът и тя е падала доста бързо . Той е бил заставен да завиши скоростта. Според мен е снишен доста ниско, гонейки задачата. Тук виждам… неточност на управителен пост, че някой виждайки какво е станало с задачата, не е отсрочил стрелбата”, безапелационна е Димитрина Попова.

По думите й майор Терзиев е бил спокоен, съобщавайки, че задачата е изумена. „ Излизам от атака”. Последните му думи – да. Със спокоен глас и по-късно съгласно ген. Русев е липсващ от радара. За да изчезнеш незабавно, моето пояснение е, че незабавно по-късно си се разбил”, уточни тя.

Димитрина не изключи опцията за пилотска неточност . Но в последните секунди на последния полет на майор Терзиев.

„ Този полет е воден от някой началник полети. Докарали са го за мен до подобен излаз. И са разчитали най-после, че за 5 секунди ще се оправи и ще обърне самолета. Не е взимал самичък решенията. През цялото време поддържа връзка ", описа още Попова.

Тя обаче не е схванала с кого е била тази връзка. „ Не споделят. Завършекът на задачата може и да е пилотска неточност. Но за какво споделят „ Полетът протичаше нормално” ? Какво значи? Излез и кажи кой ръководеше, по кое време излетя, къде? Това е обучение - не е загадка. Когато всичко е било изправно и някой те е управлявал. И виждайки, че има нарушаване на сигурността, а той те води натам... за мен това е, дори не преднамерено, а съзнателно убийство”, безапелационна е дамата на починалия водач.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР