Жената на Васил Божков - Елена Динева, излиза от ареста

...
Жената на Васил Божков - Елена Динева, излиза от ареста
Коментари Харесай

Апелативният спецсъд определи гаранция от 1 млн. лв. за Елена Динева

Жената на Васил Божков - Елена Динева, излиза от ареста против гаранция от 1 милион лв., реши Апелативният профилиран съд. Решението е дефинитивно.

Преди седмица Специализираният съд дефинира гаранция от 750 000 лв. на дамата до обвинения предприемач.

Апелативният спецсъд промени това определение, като усили размера на паричната гаранция на Динева на 1 милион лв..

Още преди да бъде произнесено определението на Апелативния спецсъд обаче, нейният юрист Людмил Рангелов сподели, че в случай че паричната гаранция остане същата - 750 000 лв., Динева няма да я заплати и ще остане в ареста - това е нейното решение.

В своя отбрана Елена Динева разяснява, че обиските в дома й не престават. Пари не са били открити, само че са изземвани картини и статуи. Експертиза обаче не се прави, а продължава описването на движимостите. Динева акцентира, че оказва цялостно подпомагане на проверяващите. И настоя, че желаната гаранция е непостижима за нея.

Динева е упрекната за това, че с Божков и други лица са били в проведена незаконна група, която е правила редица закононарушения - противозаконна търговия с културни полезности, укриване на налози, финансови закононарушения и други

След поисканата по-висока гаранция юрист Людмил Рангелов посочи пред медиите, че обвиняването е за присъединяване в ОПГ за закононарушение по работа, пране на пари, придобиване и отчуждаване на културни полезности и изнудване.

" Никакъв рационален аргумент няма тя да остане в ареста и да се дефинира подобен размер на гаранцията ", разяснява той, уточнявайки, че против Динева се работи по линия на Васил Божков.

Междувременно от прокуратурата оповестиха, че 6566 от културните полезности, открити в офиса на Божков, са нелегално добити.

" На 1 октомври завършиха обиските на постройката " Нове Холдинг ", благосъстоятелност на обвинения предприемач Васил Божков. В постройката се обитава музей. Претърсването стартира на 30 януари тази години ", заяви представителят на основния прокурор Сийка Милева на брифинг.

" Културните полезности, открити в офиса на Божков, са общо 6778. Само 212 обаче са регистрирани. 6566 са нелегално добити и държани от Божков. Те се съхраняват в нарушаване на всевъзможни интернационалните стандарти. За огромна част от тях прокуратурата смята, че са изкопани от иманяри на територията на страната. Вещите са предадени за предпазване на Министерството на културата, НИМ и Националната художествена изложба ", съобщи Милева.

Ще бъде предоставена съдебно-археологическа експертиза на екип от интернационалните специалисти.

" Ако експертизата потвърди противозаконния генезис на артефактите, те ще бъдат иззети ", разясни Милева.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР