Жената на бившия депутат от Гоце Делчев Димитър Гамишев -

...
Жената на бившия депутат от Гоце Делчев Димитър Гамишев -
Коментари Харесай

Жената на ексдепутат няма да връща 390 бона за къща за гости

Жената на някогашния народен представител от Гоце Делчев Димитър Гамишев - Боянка няма да връща 390 хиляди лева, които е получила безплатно за изграждане на къща за посетители. Това реши на първа инстанция Административен съд - Благоевград.

Едноличната компания на Гамишева е построила преди 7 година в с. Гайтаниново къща за посетители на три етажа с потенциал за настаняване 28 туристи дневно в 14 двойни стаи. Получила е 389 800 лева финансова помощ по Програмата за развиване на селските региони по контракт с Държавна фирма " Земеделие ".

Вследствие осъществена инспекция на място през лятото на 2019 година било открито несъблюдение на отговорностите по подписания контракт за разпределяне на финансова помощ и на 18 ноември 2020 година е публикуван Акт с несъмнено подлежащо на възобновяване обществено държавно взимане в размер на 389 800 лева, колкото е цялата помощ.

Според проверяващите главното нарушаване било, че в непосредствена непосредственост до къщата има друга къща за посетители по същата стратегия. Двата обекта са построени в един аграрен парцел и са на снаха и зълва. Така имало функционална несамостоятелност на субсидираните къщи и доказателства за изкуствено основани условия по повод допустимостта за финансиране, както и условия за двойно нарастване на оптимално допустимата за един бенефициент дотация.

Отново, съгласно Държавна фирма " Земеделие ", по този начин е направено делене на едно капиталово желание в два плана за заобикаляне на ограничаването за оптимален размер на допустимите разноски, което било нарушение на разпоредбите за даване на помощ. От фонда настояват още, че сред двата обекта няма ограда, която да ги разделя, те са с еднотипна архитектура и визия, употребявани са идентични строителни материали, като всеки от тях може да се одобри като допълващо застрояване към другия, открити са едни и същи реализатори по плановете.

Заради това нарушаване е публикуван актът за възобновяване на получената дотация, който Гамишева апелира в съда.

Вещо лице по делото е открило, че двата обекта имат обособени партиди във ВиК, независимо електрическо зареждане, над 50% от оградата по границата сред двата парцела е отстранена, имат независими рецепции, независимо кухненско помещение за храна, не се потвърждава обща инфраструктура. На двете къщи за посетители има табели с имена, първите думи на които съответстват.

Съдът одобри жалбата на Гамишева, тъй като откри процедурни нарушавания при издаването на акта. Производството е намерено на 20 ноември 2019 година, а мониторинговият интервал към този момент е бил изминал на 14 октомври 2019 година Самият акт за определяне на обществено държавно взимане е публикуван на 18 ноември 2020 година От друга страна изводите за съществуването на функционална несамостоятелност на къщата за посетители не се удостоверили от събраните доказателства и съдебно-техническите експертизи.

Снимката е илюстративна

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР