Жената, която роди на тротоара пред болницата в Урзичени в

...
Жената, която роди на тротоара пред болницата в Урзичени в
Коментари Харесай

Жената, която роди на тротоара пред болница в Румъния, е била изгонена от лечебното заведение

Жената, която роди на тротоара пред болничното заведение в Урзичени в Румъния, е била изгонена от лечебното заведение. Това твърди нейната майка пред Евронюз Румъния и Антена3 и добавя, че лекарите даже не са измерили пулса и кръвното на щерка й, а са я помолили да се обади на 112, с цел да бъде откарана в друга болница в Слобозия.

" Влязох в двора на болничното заведение в Урзичени, като че ли бях влезнала в личния си дом. Нямаше никого. Влязох в постройката и извиках, че се ражда дете. Излезе една сънлива жена и ме попита за какво не съм се обадила на 112. Казах й, че съм си не запомнила телефона у дома, а щерка ми ражда. Попита ме за какво съм я докарала тук, откакто няма гинеколог. Помоли да изчакаме пред болничното заведение, до момента в който пристигна колата за спешна помощ ", споделя майката.

По думите й екипът на колата за спешна помощ безусловно изскочил от колата и почнал да оказва помощ на щерка й. " Ако не бяха тези хора, детето можеше да е мъртво ", добавя тя. Жената счита, че отводът на лекарите от Урзичени да оказват помощ на щерка й може да се дължи на обстоятелството, че е ромка.

" Истината е, че всеки, който отиде в тази болница, споделя, че има проблеми. Нека се вземат ограничения от горната страна ", разяснява майката.

Националният съвет за битка с дискриминирането към този момент подаде отчет по случая. Кметът на Урзичени Константин Сава също е обект на следствие от съвета, защото е декларирал, че " родилката не я слуша главата, има увреждане, глухоняма е и е от ромски генезис ", написа dir.bg.

Пациентски сдружения в Румъния настояват, че вечерта, когато млада жена е родила на тротоара, в болничното заведение са били дежурни трима лекари, само че всички са спяли, а сестрата не е посмяла да ги разсъни. " Сестрата не е дала легло на бременната жена, защото трябвало да попълни някакви документи за пренасяне, които дежурните лекари е трябвало да подпишат ", осведомят пациентските сдружения.

Медицинската сестра и шефът на здравното заведение са санкционирани с по 2000 леи от Държавната санитарна ревизия.

" Спяшите лекари не са били санкционирани, тъй като законът не споделя, че нямат право да спят по време на дежурство, а и постоянно могат да се базират на обстоятелството, че сестрата не ги е събудила ", разяснява пред вестник " Адевърул " Василе Барбу, ръководител на Националната асоциация за отбрана на правата на пациентите. По думите му въпросното здравно заведение има неприятен мениджмънт и се управлява от политически назначен от локалната власт човек, който не познава здравната система и няма здравна просвета. " Сегашният шеф е икономист и преди този момент е работил в частни стопанства, след което е бил консултант в кметството ", споделя Василе Барбу.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР