Жената, която е с установено заболяване от морбили в инфекциозна

...
Жената, която е с установено заболяване от морбили в инфекциозна
Коментари Харесай

Жената с морбили е от Варна, проверяват всички контактни лица

Жената, която е с открито заболяване от морбили в инфекциозна клиника на УМБАЛ " Св. Марина ", е от Варна. Не е била имунизирана против кошмарната инфекциозна болест, а в персоналната и здравна карта било маркирано, че преди години е боледувала от морбили, само че това не е изцяло изяснено. Това сподели за Varna24.bg доктор Янка Драганова, шеф на дирекция " Надзор над заразните болести " в РЗИ Варна.  

Жената живее сама, няма семейство, работи като механически секретар. Вече са открити по-голяма част от лицата, с които болната е била контактна, в това число и такива отвън Варна. Тепърва се откриват контактните лица на работното й място, добави доктор Драганова. 

От РЗИ напомнят още на родителите, че единственото несъмнено средство за предотвратяване от морбили е ваксинопрофилактиката. Прилага се комбинирана ваксина против морбили, паротит и рубеола на 13-месечна възраст и на 12-годишна възраст.

Уважаеми родители, обърнете внимание на имунизационния статус на децата Ви, във връзка с ваксинопрофилактиката против морбили. Деца, при които е пропусната тази ваксина, би трябвало да бъдат неотложно ваксинирани или реимунизирани. Целта е да се предпазят неимунизираните и нереимунизираните деца от заболяване и да не се допусне епидемиологично разпространяване на морбили на територията на нашата страна.

Всеки жител, който не е наясно със своя имунизационен статус по отношение на морбили, може да го узнае посредством проучване на кръвна проба за титър на антителата (клас IgG) против морбили. Това може да бъде направено в значително от лабораториите във Варна. При негативен титър или предпочитание за имунизация/реимунизация, имунизацията може да бъде сложена от ОПЛ на всеки и в Имунизационния кабинет на РЗИ-Варна, като биопродукта би трябвало да бъде закупен авансово от аптечната мрежа посредством поръчка. Припомняме на всеки, че имунизацията е въведена след 1969г. Хората родени преди този момент могат да имат имунитет единствено, в случай че са преболедували от морбили.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР