Жената е приета с едно от най-тежките заболявания на сърцетоЕкипът

...
Жената е приета с едно от най-тежките заболявания на сърцетоЕкипът
Коментари Харесай

Спасиха американка с уникална операция в София

Жената е призната с едно от най-тежките болести на сърцето


Екипът на проф. Генчо Начев в болница “Св. Екатерина ” избави американска гражданка, призната по неотложност в лечебното заведение, научи “Труд ”. 70-годишната жена е имала остро настъпила дисекация на гръдната аорта. Това е най-драматично протичащото заболяване на сърцето и излизащите от него съдове, което предизвиква гибел при 50 % от случаите, в случай че е оставено без лекуване през първите 48 часа от началото на признаците.

Дисекацията на гръдната аорта съставлява разслоение на стената на аортата, при което кръвта прониква под налягане и заплашва от спукването й, обясниха от болничното заведение.

Екипът на проф. Генчо Начев оперирал пациентката, като отстранил повредената аорта и я заменил с протеза, в която присъединили излизащите от дъгата на аортата съдове, снабдяващи с кръв мозъка и горните крака. Операцията е минала сполучливо и пациентката се възвръща, като й следва изписване в идващите дни, прецизираха от “Св. Екатерина ”.

Сложна намеса бе направена и във Военномедициска академия. В събота експерти направиха поредна чернодробна трансплантация. Реципиентът е 52-годишна жена, с финален етап на чернодробно заболяване, а донорът – жена на 28 години.

От болничното заведение изказваха своята изключителна признателност към околните на донора за опцията да спасят човешки живот.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР