Жена загуби хиляди левове, след като попадна в капана на

...
Жена загуби хиляди левове, след като попадна в капана на
Коментари Харесай

500 българи измамени за работа в чужбина


Жена загуби хиляди левове, откакто попадна в клопката на подправена публикация за работа в Англия

Около 500 българи стават публично разпознати жертви на трафика за трудова употреба за една година, по данни на Националната комисия. Неидентифицираните обаче са сигурно доста повече. Това сподели ръководителят на националната телефонна линия за битка с трафика на хора Яна Стоянова в „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия, оповестява " Флагман ".

Млада дама, която е една от излъганите, описа пред камерата по какъв начин е изгубила хиляди левове,  след като попаднала в клопката на подправена публикация за работа в Англия.
Преди две години тя решила да откри сезонна работа на острова и почнала да търси подобаваща посредническа компания, която да провежда нейното тръгване.
„ Разговарях с мои другари, които към този момент са били в чужбина на летни бригади по полетата. Казах ми, че изискванията са положителни съвсем на всички места и взех решение да диря от уеб сайтове и вестници разгласи “, споделя излъганата.

Търсейки работа в чужбина, тя е попаднала на посредническа компания, която с изключение на трудова претовареност в Англия, предложила да й спомага и за квартира, и за пазаруването на самолетните билети.
„ Изпратиха ми фотоси от жилището и бях доста удовлетворена. Общувахме по e-mail-a и по телефона с дама, която твърдеше, че е управител в Англия. Тя бе доста безапелационна “, прибавя младата жена.

От нея се изисквало да внесе единствено избрана сума пари по банкова сметка.
„ Казаха ми да изпратя нужните документи в Пловдив, както и да преведа по банков път парите. Започнах да очаквам позвъняване, с цел да ми кажат датата, на която би трябвало да отпътува. Никой не ме потърси и започнах аз да ги диря. Номерът обаче бе блокиран. Тогава разбрах, че съм следващата ужилена “, прибавя излъганата.

„ Един от признаците за машинация е в случай че няма данни за работодателя и компанията не е записана. Информацията се намира на страницата на Агенцията по заетостта и всеки може да ревизира дали неговият шеф е законен и регистриран “, изясни ръководителят на националната телефонна линия за битка с трафика на хора.
„ Нереалистични са сумите, които се загатват в обявите за работа в чужбина, става дума за хиляди евро на месец за работа вид детегледачка, да вземем за пример или неопределен трудов контракт “, прибавя Стоянова.

„ При идване на място се получава тъкмо противоположното - тежки условия на труд и неприятни за живеене. Имаме случай нацяло село, което при опит, се обади при нас и сподели, че е готово да замине по такава подправена публикация, тъй като там всички са безработни, т.е. огромен е рискът избрани групи да бъдат излъгани по този метод “, сподели още Яна Стоянова.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР