Жена, за която се смята, че е на около 70 ...

Жена, за която се смята, че е на около 70

Чудо: Жена в Индия роди първото си дете на 70 г. след инвитро процедура

Жена, за която се счита, че е на към 70 години, е родила сполучливо първото си дете посредством "чудодейна " инвитро процедура в Западна Индия.

Д-р Нареш Бханушали, гинеколог от град Бхудж в щата Гуджарат, съобщи пред The ​​Independent, че е провел сполучливо процедурата на Дживубен Валабхай Рабари. Жената е родила бебето си на 9 септември.

" Това е необичаен случай, можете да го наречете знамение . Практикувам от 20 години съм провел над 1000 инвитро процедури, само че в никакъв случай не съм виждал сходен случай. Въпреки че сме щастливи, че казусът е сполучлив, ние към момента призоваваме хората да не пробват да забременеят в преклонна възраст ", ​​казва д-р Бханушали.

Документите за банкет в болница, прегледани от The Independent, не показват дата на раждане на Рабари, защото тя не има никакви документи, които да потвърждават нейната възраст, като да вземем за пример персонална карта на избирател или акт за раждане. Това е постоянно срещан казус в селските региони на Индия. Лекарите макар че настояват, че тя е посочила, че е на към 70 години.

Млекопроизводител от село Рапар, ситуирано на към 100 километра от Бхудж, Рабари прикани лекарите да подценен възрастта й и да опитат да проведат процедурата, защото тя обезверено желае да има дете.

"Казах й, че е прекомерно остаряла и това е прекомерно опасно за здравето й, само че тя не ни послуша. Започна да плаче, казвайки "Дори и да умра, ще бъда щастлива, че най-малко съм пробвала да имам дете “ ", спомня си д-р Бханушали, който управлява процедурата в Центъра за процедури инвитро в Бхудж.

Д-р Бханушали сподели, че Рабари се е обърнала към него за първи път преди към година и половина, откакто четирима членове на нейното семейство сполучливо са заченали посредством инвитро процедури, извършени от него.

"Обясних, че всички членове на фамилията са на възраст сред 45-50 години, тъй че е допустимо сполучливо инвитро лекуване. Опитах се да я откажа, обяснявайки рисковете, казвайки й, че даже може да изгуби живота си, само че тя беше толкоз прочувствена, че в последна сметка се отказах ", споделя той.

За да проведат процедурата, лекарите първо уголемяват матката на Рабари и й ползват хормонални лечения за започване на менструация, защото тя е била в постменопауза повече от 20 години. Тогава лекарите трансферират един ембрион благодарение на инвитро.

"При рутинни инвитро лечения ние пренасяме голям брой ембриони, само че в нейния случай прехвърлихме единствено един, защото матката й не би могла да се оправи с повече ", споделя д-р Бханушали.

Кръвните проби, извършени 15 дни по-късно, разкриват, че тя е заченала сполучливо.

"Бебето се развиваше вярно, без никакви аномалии. Но на осмия месец кръвното й налягане беше високо и ние решихме да изродим детето един месец по-рано ", сподели д-р Бханушали.

Както процедурата, по този начин и постоперативните грижи минават безпрепятствено, без никакви усложнения. Момченцето, на име Лаало, е държано в натовареното поделение за 15 дни, след което и майката, и детето бяха пуснати да се приберат.

" Бяхме загрижени какво ще се случи с бебето, в случай че Рабари умре . Но членовете на нейното семейство и няколко от нейното село дойдоха и ме увериха, че ще се погрижат за детето, в случай че нещо се случи с пациента ", споделя Бханушали.

Лекарите споделиха, че въпреки да са полагали оптимални грижи за следене на хемоглобина й, и са привлечени експерти по сериозни грижи, в това число кардиолози, с цел да се подсигурява, че няма да зародят усложнения, сполучливото раждане остава изключение.

"Въпреки че се погрижихме извънредно доста, би трябвало да кажа, че тя имаше шанс и ние имахме шанс, че процедурата беше сполучлива ", на мнение е лекарят.

Източник: dnes.bg