Жена с COVID-19 беше разкарвана часове с линейка, за да

...
Жена с COVID-19 беше разкарвана часове с линейка, за да
Коментари Харесай

Жена с COVID-19 обиколи 4 болници, докато бъде хоспитализирана


Жена с COVID-19 беше разкарвана часове с кола за спешна помощ, с цел да получи лекарска помощ, осведоми Нова тв. Потърсиха ни близки на 75-годишната Надя Василева от София, която по думите им е била на крачка от гибелта поради получени отводи за банкет в разнообразни лечебни заведения в София.

На 20 юли Красимир Иванов звъни на майка си Надя, която му споделя, че не се усеща добре. Жената в този миг се намира в Правец. Викат кола за спешна помощ, изработен ѝ е тест за COVID-19, който е позитивен. Красимир акцентира, че майка му е с 3 ваксини, има и бустерна доза. Свързват се с персоналния доктор на Надя, който назначава домашно лекуване. Няколко дни по-късно, на 25 юли, още веднъж ѝ прилошава, още веднъж е извикана кола за спешна помощ. Жената имала световъртеж, повръщане и лека кашлица.

Медиците от незабавния център в Правец насочват околните към експерт в София. На 26 юли фамилията отива в Трета градска болница в София. Направен ѝ е тест за COVID-19, който още веднъж е позитивен. „ Първата работа на хората там беше да кажат, че не е за тях, тъй като няма Коронавирус отделение”, спомня си синът на дамата. Правят проучвания на главата, белите дробове и цялостна кръвна картина. От Трета градска болница обявиха за NOVA, че към оня миг не се е налагала хоспитализация на пациента.

На 28 юли Надя и околните ѝ отиват в „ Пирогов”, в незабавен кабинет „ Уши, нос, гърло”, където ѝ вършат тест за COVID-19, който още веднъж е позитивен. В този миг е дежурен доктор Калоян Чилингиров. По думите му Надя Василева не е за поделение „ Уши, нос и гърло”, към което е ориентирана, а е за банкет в натоварен бранш. С дата 28 юли в „ Пирогов” няма свободни места в интензивния бранш. „ Тя беше ориентирана за лекуване на световъртеж от сътрудници от Национална кардиологична болница, където са направени кръвни проучвания със стойности, несъвместими с живота”, споделя доктор Чилингиров. Той звъни на 112 за кола за спешна помощ, която да транспортира пациентката до най-близката болница. Синът на Надя обаче споделя, че са чакали в продължение на 2 часа.

„ Спешна помощ” в София обявиха за NOVA, че има две позвънявания за Надя Василева в този ден – едно, в което желаят кола за спешна помощ, и друго, в което я отхвърлят. Поради огромния брой позвънявания в този миг и това, че дамата въпреки всичко се намира в болнично заведение, адресът е бил занимателен.

Д-р Чилингиров потегля с колата за спешна помощ. „ Пациентката беше в извънредно тежко положение. Тя нямаше по какъв начин да остане сама, без лекарски надзор”, безапелационен е лекарят. Тръгват към Военномедицинска академия. Насочват ги към инфекциозното поделение на болничното заведение. От ВМА дадоха отговор за NOVA, че към 28.07.2022 година всички болнични кревати, избрани за лекуване на пациенти с COVID-19 – неусложнени и нуждаещи се от интензивни грижи, са били заети.

Следващата спирка на колата за спешна помощ е Инфекциозна болница, където пробата за ковид също е позитивен. „ Там попаднахме на различен млад доктор, който пожела и искаше да я вземе, само че още веднъж се базира на въпросната заповед на министъра за някакво главно заболяване и че не е за тях”, спомня си Красимир. От Инфекциозна болница отхвърлиха коментар за NOVA. В документите, които Красимир ни даде, написа, че пациентът се насочва към многопрофилна болница с натоварен бранш.

„ В нито едно от двете заведения не срещнахме поддръжка, не успяхме да правим банкет, защото те откриха своите претекстове да не одобряват пациентката”, сподели доктор Калоян Чилингиров. След консултация с ръководителя на незабавното звено в „ Пирогов”, той взима решението и колата за спешна помощ се връща към незабавната болница. Категоричен е, че в случай че до няколко часа пациентката не е била призната, е щяла да почине. Приемат я в „ Пирогов” в изолаторна стая. В момента се лекува във вътрешно поделение.

Последната заповед на министъра е от 7 юли и гласи следното:

Лечението на пациентите с открита коронавирусна зараза наложително би трябвало да бъде осъществявано в изискванията на изолираност, а в лечебните заведения за болнична помощ би трябвало да има основани обособени места, защото болестта протича по друг метод при обособените пациенти и визира разнообразни органи и системи, заради което лекуването му не попада в обсега единствено на една здравна компетентност (инфекциозни болести).

От Министерство на здравеопазването оповестиха за NOVA, че ще бъде осъществена инспекция по отношение на отвод на лечебни заведения да одобряват пациент с COVID-19.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР