Жена с COVID-19 беше разкарвана часове с линейка, за да

...
Жена с COVID-19 беше разкарвана часове с линейка, за да
Коментари Харесай

Жена с ковид обиколи 4 болници, докато бъде хоспитализирана

Жена с COVID-19 беше разкарвана часове с кола за спешна помощ, с цел да получи лекарска помощ. Близки на 75-годишната Надя Василева от София, която по думите им е била на крачка от гибелта, поради получени отводи за банкет в разнообразни лечебни заведения в София, разясниха случая пред Нова тв.

На 20 юли Красимир Иванов звъни на майка си Надя, която му споделя, че не се усеща добре. Жената в този миг се намира в Правец. Викат кола за спешна помощ, изработен й е тест за COVID-19, който е позитивен. Красимир акцентира, че майка му е с 3 ваксини, има и бустерна доза. Свързват се с персоналния доктор на Надя, който назначава домашно лекуване. Няколко дни по-късно, на 25 юли, още веднъж й прилошава, още веднъж е извикана кола за спешна помощ. Жената имала световъртеж, повръщане и лека кашлица.

Медиците от незабавния център в Правец насочват околните към експерт в София. На 26 юли фамилията отива в Трета градска болница в София. Направен й е тест за COVID-19, който още веднъж е позитивен. " Първата работа на хората там беше да кажат, че не е за тях, тъй като няма Коронавирус поделение ", спомня си синът на дамата. Правят проучвания на главата, белите дробове и цялостна кръвна картина. От Трета градска болница обявиха, че към оня миг не се е налагала хоспитализация на пациента.

На 28 юли Надя и околните й отиват в " Пирогов ", в незабавен кабинет " Уши, нос, гърло ", където й вършат тест за COVID-19, който още веднъж е позитивен. В този миг е дежурен доктор Калоян Чилингиров. По думите му Надя Василева не е за поделение " Уши, нос и гърло ", към което е ориентирана, а е за банкет в натоварен бранш. С дата 28 юли в " Пирогов " няма свободни места в натоварен бранш. " Тя беше ориентирана за лекуване на световъртеж от сътрудници от Национална кардиологична болница, където са направени кръвни проучвания със стойности, несъвместими с живота ", споделя доктор Чилингиров. Той звъни на 112 за кола за спешна помощ, която да транспортира пациентката до най-близката болница. Синът на Надя обаче споделя, че са чакали в продължение на 2 часа.

От " Спешна помощ " в София обявиха, че има две позвънявания за Надя Василева в този ден – едно, в което желаят кола за спешна помощ, и друго, в което я отхвърлят. Поради огромния брой позвънявания в този миг и това, че дамата въпреки всичко се намира в болнично заведение, адресът е бил занимателен.

Д-р Чилингиров потегля с колата за спешна помощ. " Пациентката беше в извънредно тежко положение. Тя нямаше по какъв начин да остане сама без лекарски контрол ", безапелационен е лекарят. Тръгват към Военномедицинска академия. Насочват ги към инфекциозното поделение на болничното заведение. От ВМА дадоха отговор, че към 28.07.2022 година всички болнични кревати, избрани за лекуване на пациенти с COVID-19 – неусложнени и нуждаещи се от интензивни грижи, са били заети.

Следващата спирка на колата за спешна помощ е Инфекциозна болница. Там също пробата за ковид е позитивен. " Там попаднахме на различен млад доктор, който пожела и искаше да я вземе, само че още веднъж се базира на въпросната заповед на министъра за някакво главно заболяване и че не е за тях ", спомня си Красимир. От Инфекциозна болница отхвърлиха коментар. В документите, които Красимир даде, написа, че пациентът се насочва към многопрофилна болница с натоварен бранш.

" В нито едно от двете заведения не срещнахме поддръжка, не успяхме да правим банкет, защото те откриха своите претекстове да не одобряват пациентката ", сподели доктор Калоян Чилингиров. След консултация с ръководителя на незабавното звено в " Пирогов " той взима решението и колата за спешна помощ се връща към незабавната болница. Категоричен е, че в случай че до няколко часа пациентката не е била призната, е щяла да почине. Приемат я в " Пирогов " в изолаторна стая. В момента се лекува във вътрешно поделение.

Последната заповед на министъра е от 7 юли и гласи следното:

Лечението на пациентите с открита коронавирусна зараза наложително би трябвало да бъде осъществявано в изискванията на изолираност, а в лечебните заведения за болнична помощ би трябвало да има основани обособени места, защото болестта протича по друг метод при обособените пациенти и визира разнообразни органи и системи, заради което лекуването му не попада в обсега единствено на една здравна компетентност (инфекциозни болести).

От Министерство на здравеопазването оповестиха за Нова телевизия, че ще бъде осъществена инспекция по отношение на отвод на лечебни заведения да одобряват пациент с COVID-19.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР