Жена с български произход е сред освободените от Хамас тази

...
Жена с български произход е сред освободените от Хамас тази
Коментари Харесай

Освободената заложничка на Хамас с български произход е в болница в Израел

Жена с български генезис е измежду освободените от Хамас тази нощ израелски заложници. 54-годишната Мейрав Тал беше отвлечена на 7 октомври от кибуц Нир Оз дружно с приятеля си, който продължава да е в плен. Специално за Българска национална телевизия доведеният ѝ татко удостовери, че Мейрав е на независимост и сега е в болница. Жената, чийто татко е българин, прекара над 50 дни в плен на палестинската формация.Днес изтича шестият и финален ден от краткотрайното помирение сред Израел и Хамас, само че съгласно преговорния екип от Катар, е доста евентуално прекратяването на огъня да бъде удължено. Договорката сред двете страни, наподобява, е за всеки освободен пленник да бъдат пускани на независимост трима палестински пандизчии.
Това е Мейрав Тал - една от 12-те заложнички, които тази нощ бяха освободени от Хамас. Баща ѝ е българин, само че самата тя няма български паспорт.



На фрагментите, публикувани от палестинската формация тази нощ, се вижда по какъв начин тя и останалите похитени слизат от микробуси и се насочат към представители на Червения кръст. Чуват се овации на палестинци.

В утрото на 7 октомври 54-годишната Мейрав и приятелят ѝ Яир били в дома си в кибуц Нир Оз - на 5 км от границата с Газа, когато са атакувани от бойците на Хамас. Около 9:20 часа дамата изпраща гласово известие на сестра си, че в дома ѝ има терористи. Двойката се укривала в паник-стая, само че когато по-късно с часове фамилията не съумява да се свърже с тях, излиза наяве, че са измежду похитените от Хамас.



Дни по-късно околните ѝ я разпознават в едно от видеата със заложници, оповестени от групировката. Следват 7 мъчителни седмици на незнание.

В събота пред Българска национална телевизия доведеният татко на Мейрав - Несим Алфандари не беше оптимист за скорошното ѝ освобождение.

" Не е толкоз близко освобождението. Сега освобождават единствено деца с майки и доста възрастни дами. А по-късно може да освободят и други. Засега са освободили малко хора от там. И те споделят, че е като затвор. Намират се постоянно подземен и се намират, защитавани с оръжейни хора. Дават им да ядат - не доста ", споделя доведеният татко на Мейрав - Несим Алфандари на 25.11.23г.

Впоследствие обаче Израел и Хамас се споразумяха да удължат краткотрайното помирение с още два дни. Така - в шестия и към този момент финален ден, Мейрав попада измежду освободените.

Тази заран екипът ни наново се свърза с татко ѝ, който удостовери, че тя е към този момент в Израел и сега е настанена в болница. В деня на нападението с изключение на нея и сътрудникът ѝ Яир, Хамас водят в Газа и двамата му синове. Момчетата са пуснати в понеделник, само че към този момент татко им остава пленник.

Сред останалите освободени от Хамас тази нощ са 17-годишната Мия Леймберг и майка ѝ Габриела, още 7 израелски и 2 тайландски гражданки.

От началото на примирието са освободени общо 81 заложници - 60 от тях от Израел. Отвлечени бяха над 240 души.

Договорката сред Тел Авив и палестинските бойци наподобява е за всеки върнат пленник, да бъдат пускани трима палестински пандизчии.

Тази нощ от израелския затвор Офер излязоха още 30 дами и младежи, наказани за набези на Западния бряг.
Примирието изтича в 7 сутринта на следващия ден. Според катарския екип договарящи е доста евентуално двете страни да се съгласят то да бъде удължено с още няколко дни.

По тематиката работят: Джанан Дурал и Милена Кирова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР