Жена почина в столична болница, защото не е имала възможност

...
Жена почина в столична болница, защото не е имала възможност
Коментари Харесай

Жена почина в болница, не успяла да плати лечението си

Жена умря в столична болница, тъй като не е имала опция да доплати за лекуването си. Според новите цени на медицинските произведения, въведени от актуалното управление на Здравното министерство, Здравата каса заплаща 2600 лв. за животоспасяваща аортна клапа.

Цената на изделието обаче е сред 15 000 и 20 000 лв.. Тъй като дамата не е имала опция да доплати разликата, слагането на клапа е било отсрочено, до момента в който се намерят средства.

Пациентката обаче не дочакала този миг. Жената постъпила преди четири дни в кардиологична клиника с тежка сърдечна непълнота, със зной и отоци по ръцете и краката. Състоянието и не разрешавало да бъде оперирана, по тази причина следвало да се сложи клапа по неоперативен път.

Необходимите за задачата клапи обаче се покриват в доста дребна степен от Здравната каса, изясни пред радио Дарик ръководителят на Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров.

„ Това са клапи, които се слагат с катетър, без интервенция. Те са животоспасяващи за хора като тази жена, която е на възраст, с редица съпътстващи болести. Тя няма по какъв начин да издържи сърдечната интервенция. Но, за тези произведения, които се слагат без интервенция, Здравната каса заплаща 2600 лв., а те костват сред 15 000 и 20 000 лв..

От болничното заведение са отсрочили слагането им, до момента в който се откри някакво решение. Жената обаче не е могла да чака”, изясни Кацаров. Преди месец е имало предложение сходен вид произведения, от които имат потребност не повече от 50 души у нас годишно, да се заплащат изцяло от Здравната каса.

„ Не да се обезпечи за всички, въпреки че всеки нуждаещ би предпочел да му се сложи клапа по неоперативен път. Предложението бе да се обезпечи за хората, за които този вид намеса е животоспасяваща и сърдечната интервенция не е опция. За страдание обаче то не беше прието”, добави Кацаров.

Според експерти поради решението Касата да не заплаща въпросните произведения напълно, до края на годината няколко десетки пациенти ще починат.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР