Жена от Велико Търново изкачи най-високия връх в Африка. Ухуру

...
Жена от Велико Търново изкачи най-високия връх в Африка. Ухуру
Коментари Харесай

Търновка покори Килиманджаро

Жена от Велико Търново изкачи най-високия връх в Африка. Ухуру се намира на 5895 метра над морското ниво в планината Килиманджаро в северната част на Танзания. Снежна Боянова споделя, че по време на изкачването минала през няколко климатични зони. Още за приключението и пристрастеността към планинарството вижте в репортажа на Зорница Илиева и Стоян Мечев в " Денят стартира ".

Снежана Боянова е учител по британски език във Великотърновския университет, занимава се с йога и е последовател на веганството. Преди осем години обаче разкрила най-голямата си пристрастеност – планинарството.
Снежана Боянова – алпинист: Някак непринудено започнах да диря провокации в планината и в чужбина започнах да излизам, три излизания имам в планината в чужбина. Първото беше в Непал, качих си до базовия лагер Напурна. После в Индия в една малко известна част на Хималаите, в по този начин нарачените Дървалски хималаи.
В края на 2017 решила, че ще стартира новата година с подчинение на Ухуру – най-високия врях на планината Килиманджаро. Заминала сама в края на януари, а там попаднала в група с още осем индивида от разнообразни страни.
Снежана Боянова – алпинист: Общо седем дни беше целият трек, като последният ден беше единствено слизане, изкачването беше на шестия ден. Интересно при изкачването на този връх е, че се минава през всички климатични зони. Тръгваме от тропическа гора, с растителността, с маймуните, които бяха доста екзотични с големи бели гриви и опашки. Излизаме от горския пояс, става растителността по-ниска храстовидна, назовават тази област лунната земя, по-късно тревите и най-отгоре са вулканични черни камъни.
Снежана споделя, че планината Килиманджаро е формирана от изгаснал вулкан. Изкачването от базовия лагер до Ухуру лишило към седем часа на групата.
Снежана Боянова – алпинист: Това, което мен ме зареждаше сега, в който започваме да униваме, тъй като въпреки всичко вървиш шест часа и половина през нощта. Нашите водачи започваха да пеят африкански напевни ритми като мантри, които един поема и всички останали стартират да пеят. Самият връх е кратерът на вулкана, а най-високата точка Ухуро в действителност е ръбът на този кратер. На върха има хладилник, който доста бързо се топи.
На връх Ухуру Снежана посрещнала 19-я рожден ден на щерка си. За това и е безапелационна, че страстта, която изпитала била несравнима.

Въпреки общоприетото мнение, че планинарството е огромно тестване за физиката на индивида, Снежана твърди, че за покоряването на върхове по-важни са мощният дух и огромната упоритост.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР