Жена от София сподели, че на това свято място е

...
Жена от София сподели, че на това свято място е
Коментари Харесай

Хиляди българи се молят за здраве и благодат на Кръстова гора, разказват за чудеса на Кръстовден

Жена от София показа, че на това свято място е получила излекуване, а нейни познати, които са се молили да заченат, са станали майки

Имах заболяване, само че откогато започнах да пристигам на Кръстова гора съм здрава. Щом не пия медикаменти и не вървя към този момент по лечебни заведения, значи съм изцелена. Това сподели пред Нова телевизия жена от София, която от осем години посреща Кръстовден на това свято място. 

„ Чудеса се случват тук. Всяка година идваме тук за излекуване. Спим в параклисите или на тревата за излекуване. С групичка идваме с рейс от осем години. Няколко дами са идвали, с цел да заченат и още в първата година са си родили бебе “, прибавя тя. 

„ Енергията тук се усеща. Настръхваш и усещаш изцелението. Долу има едно дърво, което би трябвало да прегърнеш и да седиш до него. Цяла година то те зарежда със мощ “, споделя дамата. 

„ Магнетично е мястото. Зарежда с доста позитивна сила “, прибавя друга дама. 

Православната черква отбелязва на 14 септември Въздвижение на Светия кръст Господен. С Кръстовден, именуван още Гроздоберник, се отбелязва началото на есента. Хиляди вярващи и поклонници се качиха до манастира " Света Троица " в Кръстова гора. Те имат вяра, че в нощта против Кръстовден, небето се отваря и ги подарява със здраве и берекет.

След 12-те параклиса на светите апостоли на манастирския комплекс се намира и кръстът, пред който се насочат молебствия за излекуване. Качилите се на Кръстова гора търсят и камъчета, по които виждат кръст. Който откри такова се смята за добра прокоба.

Празникът е открит във връзка със знаменателни събития в историята на Христовата черква: чудодейното явяване на Светия кръст на император Константин Велики, намирането на Светия кръст на Голгота от майката на Константин Велики кралица Елена, посетила светите места в Палестина, връщането на животворящия Кръст от персийски плен през XVII век.

Именно на този ден се има вяра, че се е случило чудото с Христовия кръст. Историята споделя, че усърдна помощница на император Константин била майка му Елена, чиято християнска активност се изразявала в необятна щедрост на бедните и в изграждане на доста храмове. Царица Елена в чест на успеха на синът цар Константин над Максенций и провъзгласяването му за император на цялата Римска Империя решила да построи на Голготския рид Величествен храм Св. Възкресение Христово. Когато почнали да копаят основите, разкрили трите кръста – Христовия и на двамата разбойници.

И трите кръста доста си приличали и кой е на Христа не могли да дефинират. В това време минавало погребално шествие. Царица Елена спряла шествието и допряла първия и втория кръст до ковчега на починалия юноша. Нищо не се получило. Но когато допряла кръста, на който бил разпнат Иисус Христос, станало знамение: мъртвецът оживял и се изправил.

Това знамение зарадвало клетата майчица и сродници, които придружавали погребението и те почнали да прегръщат момчето. Други, които придружавали кралица Елена прегръщали и целували Кръста Господен. Така кръстът от средство за наказване станал средство за избавление. Кръстът станал знак и знаме на Християните и с него те побеждавали всяко зло.

Оттогава всяка година на 14 септември Св. Кръст се изнасял за поклонение и колкото заболели потърсели Божията благосклонност, я получавали, а благоразумни християни решили да разделят Св. Кръст на три елементи: една част останала в Йерусалим, друга изпратили в Рим и трета част в Константинопол (Цариград). Частта, която дали на Константинополската патриаршия, била поставена в специфична ракла, обкована със злато и сребро.

След страданията и разпятието Христови кръстът се трансформира в жертвен знак на спасението и изкуплението от прегрешението. Той въплъщава жертвената обич, успеха над злото, принадлежността към християнството. На този ден църквата прави поклонение пред Светия и животворящ Кръст Господен. По традиция на Кръстовден се съблюдава непоколебим пост. Според националния бит този ден се свързва с края на лятото и началото на есента. Осветява се семето за посев и се стартира гроздоберът.

Имен ден през днешния ден честват Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана. 

Честит празник!
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР