Жена от село Лозенец край Добрич роди в БТР на

...
Жена от село Лозенец край Добрич роди в БТР на
Коментари Харесай

ОБЗОР НА ЗИМНИТЕ БЕДСТВИЯ: Жена роди в БТР, потъна кораб в Поморие

Жена от село Лозенец край Добрич роди в БТР на път за болничното заведение. Малко след 7 ч. през вчерашния ден екип на пожарната в регионалния град и лекари потеглили към селото, с цел да вземат бъдещата майка и да я откарат в болничното заведение в Добрич. Раждането обаче е почнало преди село Росеново, заяви по радио „ Добруджа " комисар Дарин Димитров. Минало сполучливо и бебето проплакало във верижната машина.

Междувременно екип на незабавна помощ от Варна закъса през вчерашния ден в преспите покрай село Радан Войвода. Лекарите също пътували към родилка. Тръгнали с високопроходима кола, само че закъсали на пътя. Областният шеф на Варна Стоян Пасев и двама кметове помогнали с координацията. Нова кола за спешна помощ пресрещнала колата на роднините, които тръгнали да транспортират родилката и тя е пристигнала сполучливо във Варна, където е настанена в болница. Малко по-късно е изпратена друга кола, която да прибере от снежния капан първия лекарски екип. За благополучие всичко завършило сполучливо.

Бедствие в Главиница,
Силистра в бял капан

Силистра се оказа в снежен капан. Всички пътища към региона са затворени. Снегът и мощният вятър натрупат преспи и вършат пътищата в крайдунавска Добруджа непроходими, оповестяват от клона на АПИ в града.
42 машини чистят второкласните и третокласни пътища в региона, само че бурният вятър образува нови навявания и натрупа преспи. През нощта против вторник не потеглиха рейсовете от Силистра за София. Спряна беше и противоположната линия от столицата към добруджанския град.
През нощта против вторник в снежния капан са затънали два автомобила край селата Стефан Караджа и Белица. Аварийни екипи са извадили от преспите бедстващите хора, сигнали за други катастрофи по пътищата няма.
Най-тежко през вчерашния ден бе ситуацията в община Главиница, където бе оповестено отчасти бедствено състояние. Четири селища са изцяло откъснати от света. Спряно е придвижването от общинския център Главиница към селата Сокол, Зафирово, Долно Ряхово и Малък Преславец. Затворен е и разклонът от село Сокол към Суходол и Бащино.

Станка Христова

Влак затъна
край Самуил

Влак аварира в преспите край гара Самуил в нощта против вторник. Локомотивът затънал в снега и композицията била пусната в придвижване часове по късно, откакто аварийна машина, изпратена особено от гара Горна Оряховица, не изтеглила вагоните. Няма данни за бедстващи пасажери, стана ясно по време на съвещанието наобластния спешен щаб в Разград.

Сложна остава зимната конюнктура в Лудогорието. Затворен е пътят Разград – Русе, а роторни машини прокарват път през преспите по шосето за Кубрат и Исперих. Още в понеделник всички заболели на хемодиализа от региона бяха приети в болница по неотложност в лечебните заведения в Разград и Русе и ще останат там до момента в който придвижването по пътищата не възвърне естествения си темп. Въпреки тежката зима в област Разград няма селища без ток и вода, оповестиха от щаба.

Станка Христова

Затворници чистят улиците във Враца

Села в региона на град Кула от два дни са откъснати от света. Няма достъп до всички села на община Бойница. Дано никой не се разболее, другояче хората си имат ресурси от хранителни артикули, изясни животът под снега кметът на общината Анета Генчева.

В същия регион откъснато от света е и село Киреево, община Макреш. Снегът е натрупал завивка от 1 м, а преспите надминават 2 метра, заяви кметът Маргарита Георгиева. Пътят до селото не е чистен, само че с трактор кметството разчиства главните улици. От Видин е докаран самун, само че достъпът до по-близкия град Кула е пресечен от снега. По 18-километровото трасе има огромни навявания.

Видинското общинско комунално звено чисти улиците от 2 часа след среднощ. Само за 4 часа снегът натрупа нови 12 – 13 см. 4 снегорина и 2 фадроми чистят централната част и основните улици на кварталите. Общината анулира изработката на огромна жива мартеница с облика на средновековната цитадела „ Баба Вида ". 700 възпитаници от града бяха подготвени на 1 март да се подредят за необикновената мартеница.

Три общини – Лом, Медковец и Брусарци разпуснаха учениците си до края на седмицата. В този регион снегът не е огромен, само че мощният вятър натрупа преспи. По пътя Сталийска махала – Багачина има закъсали тирове, които се вадят със профилирана техника.

Във Враца снежната завивка доближи 70 см. Най-голяма е в селата Върбица, Паволче и Челопек. 16 снегорина чистят улиците без спиране. Работи се на смени.За ръчно разчистване на автобусните спирки и тротоарите са включени пандизчии от локалния затвор. 70 чиновници на комуналното дружество също чистят снега от тротоари и подлези.

Първолета Цветкова

Вадят 6 деца
от преспите

6 деца, закъсали с учебен рейс до с. Гостилница, Дряновско, бяха извадени от преспите. В 15.24 ч. в понеделник в габровската пожарна е получен сигнал, че в с. Славейково, община Дряново, е аварирал школския автобус. При излизане от селото, рейсът с шестте деца заседнал в преспите до с. Гостилица. Към мястото неотложно се отправили пожарникари от Дряново със профилиран автомобил и с една лада Нива. Децата са изведени от автобуса и откарани в с. Гостилица, след което били предадени на родителите им.

Корабът " Кук "
потъна в Поморие

Корабът „ Кук " на пасажерското пристанище в Поморие е потопен поради мощното неспокойствие, удостовери кметът на морската община Иван Алексиев. Той изясни, че притежателят е бил предизвестен по-рано за това, че корабът му не е укрепен и следва неприятно време. " За жал, той не е реагирал. Снощи са го търсили към 3 - 4 пъти, също не е реагирал. Къса въжета, удря борда в пристанището, пука ръб, цялостни се с вода и потъва ", изясни за Радио " Бургас " Алексиев. Той заяви, че другата вреда е в рибарското пристанище. При превръщане напразно влиза една насрещна вълна, която събира лодките. За наслада, няма потънали, а единствено потърпевши. Цяла нощ там са работили всички от пристанището, моряци, притежатели на плавателни съдове. На място е изпратена техника още сутринта, с цел да се извадят лодките, добави Иван Алексиев. Щети има нанесени по крайбрежната алея, след възстановяване на времето, те ще бъдат отстранени, увери кметът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР