Жена от село край Айтос роди близнаци в... различи градове.

...
Жена от село край Айтос роди близнаци в... различи градове.
Коментари Харесай

Уникална ситуация: Жена роди близнаци в два различни града - Айтос и Бургас

Жена от село край Айтос роди близнаци в... разграничи градове. Оказва се, че едното бебе е родено в самия Айтос, а другото... в Бургас. Първото раждане е станало в колата за спешна помощ, на път за болничното заведение, а второто се е появило в лечебното заведение. Lupa.bg описа за куриозния случай още през вчерашния ден, само че през днешния ден се появиха още любопитни детайлности.

Жена от айтоското село Малка поляна се обажда на Спешна помощ, защото изпитва мощни болки в корема. " Тръгва екипът, идва незабавно. Взема родилката и потеглят да я преведат в Родилно поделение. Обаче по пътя стартира раждане. Д-р Владимирова е била в екипа, тя е сама, няма кой да ѝ асистира, просто се е справила ослепително, в придвижване на колата за спешна помощ, е изродила едното бебенце. Това е изключително, че прилежанието на плода е било седалищно. То е можело да се задуши, да получи асфиксия и за родилката да получи огромни разкъсвания, в това число и кръвоизлив ", описа пред Българска национална телевизия Радко Радев, фелдшер в ЦСМП - Айтос (на фотографията в заглавието с бебето в ръце).

До тези затруднения не се е стигнало и екипът на Спешна помощ съумява да съобщи родилката на болничното заведение в бургаския кв. Ветрен, която се оказва най-близка с родилно поделение. Но там изненадите не престават.

" Не се знаеше, че има дори и второ. Когато се прегледа ехографски, тогава се откри, че има втори близнак. Просто за нас беше случайност. Пациентката гинекологично е доста добре сега ", уточни доктор Мерал Муталиб, шеф на АГ отделението в УМБАЛ " Дева Мария " - Бургас.

Бебетата обаче не са в положително положение. И двете са момченца, едното от които тежи кг и 400, а другото кг и 600.

" Първият близнак, който е роден по пътя за болничното заведение, постъпи в доста тежко положение при нас. С доста тежка хипотермия, тежко общо положение, наложи се реанимационни дейности. В момента и двете бебета са в тежко положение, заради обстоятелството, че са недоносени и незрели. Става въпрос за новородени от една непроследявана и нежелана бременност. Майка, живееща в неприятни социално-битови условия ", сподели доктор Красимира Добрева, шеф на отделението по Неонатология в УМБАЛ " Дева Мария " - Бургас.

За това от болничното заведение са уведомили и обществените за случая. А незабавните медици в Айтос и през днешния ден са изродили друго бебе, още веднъж в кола за спешна помощ.

" Около 3 ч. след среднощ отново получихме сигнал. Подават ни, че бременната е в шестия месец. Тръгват за Бургас и по време на придвижване стартира раждането. Аз си мисля, че се превърнахме в преносимо родилно поделение айтоският филиал ", разяснява Радко Радев, фелдшер в ЦСМП-Айтос.

Самият Радко Радев, през дългогодишната си кариера, е изродил над 20 бебета в колата за спешна помощ на път за болничното заведение. За това скоро беше награден и от здравния министър. Но обръща внимание на сериозен проблем, че в Айтос няма родилно поделение. Закрито е през 2010 година, а от него има потребност. " Трябва да вземат ограничения, мисля, че може да се възвърне. Ако отделението проработи и се разкрие отначало родилки от 5 общини ще раждат тук в айтоската общинска болница ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР