Жена от Бургас осъди на две инстанции болница Дева Мария

...
Жена от Бургас осъди на две инстанции болница Дева Мария
Коментари Харесай

Жена от Бургас осъди гинеколога си за лекарска грешка заради закъсняло лечение на инфекция след секцио

Жена от Бургас осъди на две инстанции болница " Дева Мария " и наблюдавщия си доктор в нея доктор Сияна Драгнева, поради неправилна диагноза и несвоевременно лекуване на инфектиране след секцио, което в следствие наложило тотална хистеректомия - премахване на матката й.

Казусът е от 2015 година , като решението на Окръжния съд в Бургас в интерес на ищцата в следствие се апелира от болничното заведение, само че с решение от този октомври и Апелативният съд в Бургас удостоверява виновността на лекарката и лечебното заведение за нанасяне на неимущствени вреди. Наложено им е да изплатят на потърпевшата жена обезщетение при предявен непълен иск за сумата от 26 хиляди лева и да покрият разноските по делото.

През 2014 година тогава 26-годишната Женя Димова кара сложна бременност и неколкократно е приета в болница в болница " Дева Мария " в интервала на изхабяване. Наблюдава я акушер-гинекологът доктор Сияна Драгнева и е планувано бебето да се роди със секцио през март 2015 година, само че месец преди термина и плануваната дата за интервенцията, положението на дамата се утежнява с бързи и внезапни промени на кръвното налягане. Налага се незабавно да бъде призната и бебето излиза на бял свят с цезарово сечение при започване на февруари. За събитията споделя още тогава в писмо до медиите брачният партньор на родилката, представено в уеб страницата е-Бургас.

Секциото е последвано от мощни болки и висока температура , които по преценката на лекаря тогава са естествени. Това е записано и в болничната документи на дамата - че " родилката няма никакви субективни недоволства и положението й е обикновено ". Младата майка и бебето й са изписани пет дни по-късно, когато температурата й влиза в норма, обаче болките по-късно не престават и се утежняват.

При съвещания с доктор Драгнева по телефона и онлайн, по описа на брачна половинка, тя неведнъж повторила, че това е в реда на нещата и не е належащо лекуване, а самообладание. В обвиняването се показва, че гинеколожката отдавала болките на цистит, а не на гинекологичен проблем, въпреки че след консултация с уролог това съмнение било отхвърлено. Минават общо 18 дни преди различен гинеколог в болничното заведение да прегледа Женя и да откри некротични налепи и остра инфенкция по матката и пикочния мехур, които постановат тотална абдоминална хистеректомия.

Апелативният съд в Бургас изброява три пропуски в лекуването на майката и ги дефинира като лекарски неточности. Първо, месец преди раждането проучвания на дамата демонстрират зараза, за която обаче не е назначено лекуване. Второ, два дни след изписването след цезаровото сечение още веднъж е открита бактериална зараза (с ентерококи фекалис и кандида), само че на самото изписване не са изчакани резултатите и няма изрично умозаключение за овладяна гинекологична зараза. И трето - не е осъществен гинекологичен обзор при събаряне на конците от интервенцията и не са назначени спомагателни проучвания с образна диатностика, което е довело до " неверна диагноза ". Допълнително се признава и, че макар негативните за инфекции урологични проучвания, лекарката не е сменила догатката си.

Описаните дейности, респективно бездействия на доктор Д. следва де се квалифицират като непозволени и имащи характерността на лекарски неточности (...) Посочените дейности и бездействия са противоправни,
защото, с оглед спецификата на лекарската специалност, съставляват лекарски неточности, несъобразени с общоприетите от здравната просвета и процедура професионални правила, способи и правила на държание. (...) Ако не бяха позволени изброените лекарски неточности, въззиваемита ищца е имала действителния късмет да не претърпи процесните вреди от загуба на детероден орган. - написа в решението на Апелативния съд.

Решението предстои на касационно обжалване пред Върховния касационен съд в едномесечен период.

По време на събитията през 2015 година се развива изострен спор сред болничното заведение и потърпевшото семейство, отразен в локалните медии. В писмото си афектираният брачен партньор на Женя упреква лекарите от " Дева Мария " в нечовешко и безхаберно отношение и че " от дълго време са не запомнили Хипократовата клетва ". Отговорът на болничното заведение е, че фамилията се пробва да я рекетира.

" В последна сметка грешката е непоправима, животът ми се прекатурна на 360 градуса. След като заведох делото с мен се свързаха много дами, които са потърпевши от доктор Драгнева, с цел да ме поздравят за смелостта. Тук не става въпрос за пари, а за отмъщение ", споделя пред е-Бургас Женя Димова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР