Жена, осакатена при аборт, поиска обезщетение от видински доктор, но

...
Жена, осакатена при аборт, поиска обезщетение от видински доктор, но
Коментари Харесай

Съдът оправда доктор, осакатил жена при аборт

Жена, осакатена при аборт, изиска обезщетение от видински лекар, само че съдът в крайдунавския град го оправда, научи BulNews.bg.
Случаят е от 28 юли 2015 година, когато С.К. потърсила локалния гинеколог В.Н. с цел да приключи нежелана бременност. Медикът приел дамата в частния си кабинет и направил опит да извърши аборта, само че несполучливо. На 7 август, дамата още веднъж посетила гинеколога и по думите й тогава лекарят умъртвил плода.
Ден по-късно дамата била призната по неотложност в болница. При прегледа се открило, че плодът няма сърдечна активност, само че нямало по какъв начин да се разбере каква е повода за гибелта.
В обвинителният акт е записано, че преди да направи операцията докторът не е открил неналичието на медицински противопоказания и не е обезпечил осъществяването в 10-дневен период на нужните проучвания. Така заради небрежност лекарят наранил маточната шийка на дамата, с което й предизвикал гнойно инфектиране на матката и в коремната й празнина. Действията му довели до оперативно премахване на матката и яйчниците на дамата на 8 август същата година.
Заради съдбовните последици дамата предявила цивилен иск в размер на 45 000 лв., който обаче бил отритнат от магистратите, които напълно оправдали дейностите на доктора.
В претекстовете си за оправдателната присъда магистратите показват, че дамата е упорствала да й бъде изработен аборт, защото считала, че не може да отглежда още едно дете. Въпреки обясненията на лекаря, че спирането на бременността е невъзможна и доста рискова желанието на потърпевшата било да й бъде изработен аборт и тя подписала декларация за желанията си. Преди докторът да предприеме дейности по аборта, пациентката ходила при други експерти, от които също поискала да пресечен бременността й, само че всички й отказали.
Заради многото прегледи магистратите считат, че не е изрично потвърдено от по кое време е датирал възпалителният развой в тялото на дамата и няма по какъв начин да се потвърди по безапелационен метод, че точно доктор В.Н. е отговорен за положението на потърпевшата. Заключението на медицинските специалисти по делото също било разнопосочно.
Така макар увереността на пострадалата, че точно лекар В.Н. е причина да остане без детеродни органи, магистратите не намерили задоволително неопровержими доказателства и оправдали лекаря. Решението е дефинитивно и не предстои на касационно обжалване или протестиране.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР