Жена, осъдена на 20 години затвор заради смъртта на четирите

...
Жена, осъдена на 20 години затвор заради смъртта на четирите
Коментари Харесай

„Починали от генетично заболяване“. Помилваха осъдена на 20 г. затвор за смъртта на четирите й деца

Жена, наказана на 20 години затвор поради гибелта на четирите си деца, е помилвана след правосъден обзор на доказателствата, заяви Sky News. Катлийн Фолбиг е наказана за три убийства и едно непредумишлено ликвидиране през 2003 година в Австралия.

Убийствата са на дъщерите Сара и Лора и на сина Патрик, а непредумишленото ликвидиране - на другия наследник Калеб.

Фолбиг, която в този момент е на 55 години, твърди, че е почтена и че те са умряли от естествена гибел - само че следствието на присъдата ѝ през 2019 година удостовери виновността ѝ.

Второ следствие, почнало през 2022 година след нови доказателства, че гибелта на две от децата е породена от генетична разновидност, докара до помилването ѝ. Главният прокурор на Нов Южен Уелс Майкъл Дейли съобщи, че изследването е разкрило основателни подозрения във всяка от присъдите, като добави, че е " невероятно да не изпитваме състрадание " към Фолбиг.

Тя беше освободена от пандиза в Графтън, Нов Южен Уелс, в понеделник, десетилетие преди да изтече срокът ѝ на отнемане от независимост и пет години, преди да получи право на предварително освобождение.

Засега обаче присъдите ѝ остават в действие, като Апелативният съд към момента чака окончателния отчет от следствието, който може да предложи те да бъдат изцяло анулирани.

Разследването беше стартирано след петиция, която включваше учени и медици измежду подписалите я, като се акцентираха " обилни позитивни доказателства ", че децата са умряли от естествена гибел. Всички те умират поотделно в продължение на едно десетилетие, на възраст сред 19 дни и 19 месеца.

Калеб е роден през 1989 година и умира 19 дни по-късно при положение, който правосъдното жури дефинира като непредумишлено ликвидиране. Второто ѝ дете, Патрик, е на осем месеца, когато умира през 1991 г.; Сара умира на 10 месеца през 1993 година, а Лора умира на 19 месеца през 1999 година

Прокурорите обявиха пред журито по време на процеса, че приликите в смъртните случаи вършат съвпадението малко евентуално пояснение. Те също по този начин обявиха, че Фолбиг, която е била единственият човек у дома или безсънен, когато децата са умряли, е употребила дневника си, с цел да признае за убийствата.

Но когато през 2018 година беше открито, че Сара и Лара са носители на редкия генетичен вид CALM2, беше стартирано първичното следствие на присъдите.

Мутациите в CALM2 се свързват със сърдечни аритмии. По-специално, няколко еднонуклеотидни полиморфизма на CALM2 са докладвани като евентуални аргументи за синдрома на неочакваната детска гибел. Поради своята приемственост разновидностите на CALM2 могат да обиден голям брой деца в едно семейство.

Те бяха доказани до края на първото следствие, като някогашният ѝ брачен партньор съобщи в ревютата си, че записите в дневника ѝ би трябвало да продължат да се третират като самопризнание за виновност.

Четири деца в едно семейство, които умират от естествена гибел преди навършване на двегодишна възраст, е неправдоподобно, твърди той.

Адвокат Софи Калан съобщи, че психолози и психиатри са дали показания, че би било " ненадеждно записите да се поясняват по този метод ".

Фолбиг е страдала от тежко депресивно разстройство и " майчина тъга ", когато е направила записите, добави тя.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР