Жена на 59 години от Вършец е била въведена в

...
Жена на 59 години от Вършец е била въведена в
Коментари Харесай

59-годишна жена от Вършещ е хвърлила 70 хил. лв. на ало измамници

Жена на 59 години от Вършец е била въведена в подвеждане, че оказва помощ на мъж да си заплати правосъдни разходи по сякаш провокирана от него пътна злополука в чужбина и е дала 69 500 лв. на телефонни измамници, оповестиха от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Монтана.

В интервала от 14 септември до 4 октомври 2023 година пострадалата била заблуждавана от незнаен мъж, че му оказва помощ по водени против него каузи. Тя изтеглила четири заема от разнообразни финансови институции на обща стойност 69 500 лв.. Всичките пари тя предала на два пъти на непозната жена, направила и два превода посредством сдружение за онлайн транзакции. След това връзката с нея, която била осъществявана посредством телефонни позвънявания и видео диалози, както и посредством приложения за интернет връзка, била прекъсната. След като дълго

По случая е стартирано следствие. От полицейската дирекция в Монтана оповестиха, че дадената при следващата телефонна машинация в Монтанско сума е рекордна за района в историята на сходни закононарушения.

Бум на телефонните измами в региона имаше в интервала 2015-2020 година, когато вредите доближиха до 250 000 лв. на година, а измамите до 100. Тогава имаше случаи на дадени едновременно до 40 000 лв..

За да пресече измамите Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Монтана създаде и напечата брошура с инструкции по какъв начин хората да се пазят от телефонните измами. В листовката бяха разказани методите на деяние на измамниците и какво би трябвало да се прави, в случай че някой получи такова позвъняване. Основното нещо в тези листовки беше да не се дават пари и постоянно да се звъни на полицията, на близки или родственици, за които става въпрос в измамата. Листовките бяха публикувани в целия район посредством кметовете по селата, посредством пощенските станции и другите държавни институции, раздадени бяха и в пощенските кутии на доста от хората. От 2020 година насам случаите са доста по-малко, само че не са изчезнали изцяло. Преди коледните и новогодишните празници през предходната година в Монтанско имаше няколко измами, при които жертвите дадоха огромни суми пари. Задържан беше куриерът на телефонните измамници, който прибирал парите от жертвите. Това се оказа мъж от село в община Брусарци, който получи ефикасна присъда.

От полицията в Монтана описаха, че измамите мъчно се разкриват, защото измамниците употребяват телефонни номера с предплатени карти на оператори в чужбина, които не се водят на името на съответен човек. Най-често полицията залавя тъй наречените „ мулета “ или „ куриери “, които вземат парите от жертвата, само че до самите измамници не се стига, защото и куриерът не ги познава персонално. Въпреки това има и доста разкрити измами, по които има присъди, прецизираха дирекцията.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР