Жена на 50 години получи втори шанс за живот след

...
Жена на 50 години получи втори шанс за живот след
Коментари Харесай

Шанс за живот: 50-годишна жена получи черен дроб 

Жена на 50 години получи втори късмет за живот след сполучлива чернодробна трансплантация. Пациентката е в положително общо положение, екстубирана е и е контактна, оповестяват от Министерството на здравеопазването.

Трансплантацията е станала допустима след донорска обстановка на 6 април 2023 година в УМБАЛ „ Св. Марина “, гр. Варна. Донорът е 45-годишен мъж.

Това е втора чернодробна трансплантация в границите на две седмици, която направиха експертите от Военномедицинска академия (ВМА).


 
Екипът на ВМА е превозен със аероплан " Спартан " на Военновъздушните сили до Варна, където е направил експлантацията на органите. Трансплантацията е траяла към 6 часа. 

Здравните управляващи сервират съболезнования към околните на умрелия мъж и благодарят за хуманния жест на фамилията. От управлението на ВМА също се обръщат с признателност към околните на донора, които макар сложния за тях миг, са разрешили експлантацията на органите. " Благодарим и на сътрудниците от УМБАЛ „ Св. Марина “-Варна за съвършената организация при реализиране на експлантационния развой. Признателни сме и на екипажа на Военновъздушни сили: пълководец подполковник Пламен Дончев, заместник-командир старши лейтенант Калоян Атанасов, борден инженер капитан Николай Михайлов, които за следващ път бяха с нас в тази задача и извършиха задачата си сполучливо ", разяснява проф. Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология. 

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР