Жена, която е извън списъка за помощи от Фонда за

...
Жена, която е извън списъка за помощи от Фонда за
Коментари Харесай

Жена изригна срещу БЧК: Раздават на бедните развалена храна

Жена, която е отвън листата за помощи от Фонда за европейско подкрепяне на най-нуждаещите се лица, засипа с протестни електронни писма БЧК и „ Социално подкрепяне “. Това са двете институции, посредством които 7 хранителни продукта, общо по 16.320 кг на човек, се раздават на 31 626 обществено слаби от Пловдивска област. Въпреки че не е измежду правоимащите по заложените критерии, обществените и БЧК намерили метод да подкрепят дамата с хранителни артикули, въпреки и разнообразни от 7-те в пакета по хранителната стратегия. Последвал нов проливен дъжд от електронни писма от дамата, в които този път тя твърдяла, че е получила развалени храни. Накрая заплашила с медиите. Лещата е със период на валидност 31.12.2017, лютеницата е вкисната, олиото и захарта не дръзвам да погледна, описа пред „ Марица “ Валя Николаева. Тя се грижи за 77-годишната си майка, която е лежащо болна с 95,5% неработоспособност. По тази причина от 2 години Валя не работи, въпреки да е с две висши образования на музикален възпитател. Николаева изясни, че двете живеят с пенсията от 266 лева на старата жена и 90-те лв. добавка за непозната помощ. Поради прекъсването на програмата за персонални асистенти Николаева до неотдавна не получавала пари за обгрижването на майка си. Договора подписала неотдавна и още не е взелата първата сума от към 280 лева Като схванала, че не е в листата на хората, които ще получат хранителни артикули, тя писала на БЧК в Пловдив и на ръководителя Христо Григоров в София. Той е предложил на организацията да ми помогне и ме извикаха в Социалния дом, описа Николаева. Твърди, че там ӟ дали 1 кг леща, 2 бутилки олио, пакет захар и 2 буркана лютеница. По думите ӟ вкъщи видяла, че част от тях са негодни. „ Обидно ми е. Аз не бих отишла да крънкам. Майка ми се нуждае от помощ и я заслужава. Няма ни в описите, тъй като те са към 2016 година, само че тя в този момент е болна и би трябвало да бъде подкрепена в този миг. Не съм за насмешка, става въпрос за болен човек “, съобщи дамата. И добави: „ Не стига че единствено леща, а и с предходна валидност! “.

Таня Георгиева: Продуктите са годни, имаме документи

От няколко дни се занимаваме със случая, изясни шефката на БЧК под тепетата Таня Георгиева. Тя подсигурява, че няма развалени артикули в набора, който е даден на нуждаещата се жена. И удостовери, че дамата не дава отговор на критериите, само че по рекомендация на Христо Григоров съгласно опциите на организацията са ӟ дадени храни. Жената обаче имала искания да са същите като тези от Фонда за европейско подкрепяне на най-нуждаещите се лица. Освен леща и лютеница, наборът по програмата съдържа още консервирани риба и грах, доматено пюре, бисквити и мед. „ Не ӟ е отказана помощ, само че няма по какъв начин да получи тъкмо тези храни “, безапелационна е Георгиева. Тя категорично акцентира, че всички обществено слаби получават артикули, които са в период на валидност, и организацията има документи за тях. „ Всичко се следи, през днешния ден също сме правили цялостна инспекция на складовете. В шестте региона на Пловдив към този момент сме раздали над 80 пакета. Как никой различен не реагира, в случай че има развалени храни? “, добави Георгиева. Тя изрази страдание, че малко на брой от подпомаганите благодарят, а множеството намират от какво да се оплачат. В практиката си се е натъквала на неуместни парадокси - обществено слаб взел дажбата си топла чорба, изпил на открито половината и се върнал да вдигне скандал, че са му сипали по-малко.

Надя Танева: Не сме магазин

„ Валя Николаева няма право на питателните артикули, защото в този момент се раздават останки от 2016 година, а към оня миг тя не е получавала енергийни помощи и не е в листата на правоимащите. Пари за отоплителния интервал са ӟ отпуснати тази зима и ще получи артикули по програмата от ФЕПНЛ следващата година. Въпреки това уредихме да бъде подкрепена, само че тя не е удовлетворена и желае други храни “, сподели и шефката на „ Социално подкрепяне “ в Пловдив Надя Танева. Тя добави, че това не е първи проблем с Валя Николаева. Жената и различен път проявявала искания и имала конфликтно държание. “Не е удовлетворена, тъй като ӟ дават леща и олио, а тя желае риба. Но ние не сме магазин! “, отсече Танева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР