Желязната завеса отдавна е изчезнала. Но все още можете да

...
Желязната завеса отдавна е изчезнала. Но все още можете да
Коментари Харесай

CEPA: Морска болест – инициативата „Три морета“

Желязната завеса от дълго време е изчезнала. Но към момента можете да усетите сянката ѝ. Пътните, железопътните, въздушните, енергийните и други връзки са по-лоши в половината Европа, която е претърпяла комунистическото ръководство. Особено тежки са връзките север-юг. На срещата на върха на Инициативата " Три морета " (3SI) във Вилнюс предходната седмица участниците си разменяха ужасяващи истории за продължаващата неприятна съгласуваност сред Балтийско, Адриатическо и Черно море. Гданск до Солун, да вземем за пример, е комплицирано 52-часово пътешестване с трен и рейс. От Хамбург до Неапол, почти същото разстояние, се пътува 20 часа с четири бързи влака.


Тези разлики се понижават, само че не задоволително бързо. Поправянето им е цел на 3SI още от основаването му през 2015 година по полско-хърватско предложение. Много срещи по-късно това остава единствено блян. Лесно е да се разбере за какво. 3SI не е интернационална организация. Тя няма правно съображение, бюджет или секретариат. Ръководството се сменя годишно сред председателствата на 13-те членове: Естония, Латвия, Литва, Полша, Чешката република, Словакия, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия, Румъния, Гърция (новоприсъединила се) и България.

Тази конструкция (или неналичието на такава) е съвсем гаранция за непостоянно управление. Държавните глави се разграничават по темперамент и успеваемост. Тяхната власт варира от нископоставена и алегорична (Унгария или Гърция) до такава с действително въздействие (Литва). В взаимозависимост от вътрешната политика президентите могат да работят в тясно съдействие със своите държавни управления или да са в спор с тях. Чешката република е била образец за спор сред тези държавни функционалности, до момента в който Полша е била хармонична. Сега е противоположното.

Резултатът е, че 3SI, при всичките си упоритости, не разпростра капацитета си.

През последните девет години той приличаше на необичан сирак, който се мести от едни приемни родители при други. Някои от тях са екстравагантно привързани. Други са разсеяни или напряко небрежни. Детето е изостанало и комплицирано.

Тазгодишните литовски домакини се оправиха добре, като проведоха в къс период огромна бизнес конференция, както и нормалната среща на върха. Президентът Гитанас Науседа одобри делегации от 25 страни, в това число 10 държавни глави. Япония се включи като нов " стратегически сътрудник ", присъединявайки се към Европейската комисия, Германия и Съединените щати. Непосредствено преди срещата с бързи крачки беше избегнат капан: идната година хазаин ще бъде Полша, на мястото на неубедителната Унгария. Китайската комунистическа партия към момента поддържа обезпокоително другарски връзки с политици там и в Сърбия, само че по-широките опасения от районното въздействие на Пекин понижиха. Тези старания, стартирани през 2012 година, се концентрираха върху рамка, в която 16 някогашни комунистически страни, към които по-късно се причисли и Гърция, се състезаваха за услуги от Пекин. Това съдействие в този момент наподобява като книжен тигър.

Но главните въпроси остават. Къде са парите? Многостранните организации за развиване, като Европейската банка за възобновяване и развиване, Европейската капиталова банка и Северната капиталова банка, към този момент правят много добра работа по намирането на подобаващи планове и тяхното подкрепяне. 3SI не е набрал доста спомагателни средства. Той не сътвори и нова политическа воля за смяна на целите. Изключването на страни отвън Европейски Съюз лимитира обсега и въздействието му.

Войната в Украйна, която към този момент не е член на Европейски Съюз, придава неотложност. Президентът Зеленски беше основният посетител във Вилнюс. Докато участниците се любуваха на цъфналите вишни към мястото на конференцията, бомби и ракети обстрелваха Харков и други украински градове. Докато Европа възвръща защитата си, тя незабавно се нуждае от по-добра инфраструктура, по-голяма резистентност и по-бърза военна подвижност в района на 3SI. Помощта за Украйна и нейното следвоенно възобновяване предлага огромни благоприятни условия.

Но първо 3SI би трябвало да се заеме съществено. Следващата среща на върха в Полша ще бъде основен тест, не на последно място за ентусиазма на държавното управление във Варшава за плана. Това сираче се нуждае от подобаващ дом. /БГНЕС

------

Едуард Лукас - старши теоретичен помощник и старши консултант в Центъра за разбор на европейската политика CEPA

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР