Желко Митрович, генералният директор на водещата сръбска телевизия Пинк, наскоро

...
Желко Митрович, генералният директор на водещата сръбска телевизия Пинк, наскоро
Коментари Харесай

Руски пропагандисти са се впили в сръбски институции, университети и медии

Желко Митрович, генералният шеф на водещата сръбска телевизия Пинк, неотдавна съобщи, че няма да разреши на " русофилите " да се появяват в техните излъчвания. Митрович изрази отчаяние от наличието на съветски шпиони в Сърбия и разкритикува публицистите, че включват проруски коментатори, написа The Insider.

За разлика от това, балканският клон на съветския агитационен канал RT продължава да работи в Сърбия, макар че е включен в 11-ия пакет от европейски наказания против Русия на 23 юни. RT стартира да излъчва в Сърбия през ноември 2022 година - осем месеца откакто Русия стартира пълномащабната си инвазия в Украйна. Отговорът на сръбските управляващи на това решение към момента се чака.

Сръбският политически анализатор Александър Джокич показа прозрения за медийния пейзаж в Сърбия с The Insider:

" Получих информация от надеждни източници, потвърждаващи, че Митрович в действителност е издал указания за понижаване на отразяването на войната от прокремълска позиция на канал Pink. Освен това директивата включва понижаване на честотата на предложения на посетители с тези възгледи.
 Време е за секване на разрушителните руско-сръбски измами на Балканите
Време е за секване на разрушителните руско-сръбски измами на Балканите

Москва и Белград разпалват огън, време е Западът да покаже, че съветското " славянско приятелство " е просто мит на Балканите

Това може да е обвързвано с рецесията в Косово, в светлината на която за сръбските управляващи е доста значимо да договарят със Запада. Във връзка с това, както и с идното прекосяване на украинската контраатака във втора фаза, което самият Вучич неотдавна съобщи, те не желаят да наподобяват проруски.

Русофилските настроения също не са потребни за Вучич в косовския развой, тъй като той към този момент направи редица мъчителни за него взаимни отстъпки, използването на които на този стадий се саботира от Прищина, по техни аргументи. Когато споразуменията ще би трябвало да се извършват в близко бъдеще, против него ще въстанат не либералите, а гневните сръбски националисти и русофили.

Що се отнася до съветските медии в Сърбия, с изключение на RT има и Sputnik. Тук те имат цяла мрежа от неофициални сътрудници измежду сръбските радикални леви и десни, които заемат високи позиции в институции, университети и медии (катедрите по право и философия на Белградския университет, както и седмичното списание Pečat и вестник Vecernje Novosti са от изключително значение тук).

Трябва да се каже, че управлението на тези медии е изостанало от времето; те са най-вече антизападни социалисти от епохата на Слободан Милошевич и най-слабото им място е, че слагат прекалено много акцент върху радикалната левица, която е непопулярна измежду елементарните сърби, даже когато подлагат на критика НАТО и Съединените щати. Сръбските националисти, въпреки това, са по-жадни за агитация в стила на Игор Гиркин (Стрелков), до момента в който съветските сътрудници излъчват някой като Борис Рожин (руски боен специалист, прочут като полковник Касад). "
 НАТО: Косово и Сърбия не демонстрират напредък към деескалация
НАТО: Косово и Сърбия не демонстрират напредък към деескалация

Остро предизвестие към водачите на двете страни
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР