Железопътните проекти у нас винаги са били извън блясъка на

...
Железопътните проекти у нас винаги са били извън блясъка на
Коментари Харесай

Коридор №8 – проект на два века между България и Македония

Железопътните планове у нас постоянно са били отвън блясъка на прожекторите за разлика от пътните, макар че и тук средствата са в милиарди. Не оказа помощ и фактът, че Европейската комисия разгласи 2021 за година на железопътния превоз.

Така малко известено е, че България през миналия програмен интервал има приключена реорганизация на към 20-тина километра железопътен път. Това се разбра по време на конференция по самодейността " Три морета " в София тази седмица. Тогава стана ясно още и че реализацията на плана по кулоар №8 напредва постепенно и трудно, макар обезпеченото финансиране.

Транспортният кулоар №8 би трябвало да свърже Черно море с Адриатическо по направлението Дурас – Тирана - Скопие – София – Бургас/Варна. Целта е да се обезпечи бърз превоз на хора и товари.

Още през 2017 година, с цел да се форсира реализацията му, в сред България и Северна Македония беше стихотворец ангажимент железопътната линия, която би трябвало да свърже София и Скопие, да е подготвена през 2027 година Две години по-късно тогавашният министър на превоза се изхвърли, че дистанцията София - Скопие ще се взима с трен за по-малко от час през 2025 година

Следващата седмица в Скопие следва среща сред управленията на двете железопътни инфраструктурни компании. На нея ще бъде разискван напредъкът и построяването на тунела през границата. Той ще се проектира и строи от македонска страна, сподели инж. Красимир Папукчийски, изпълнителен шеф на Национална компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ) пред Mediapool.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР