Железопътни проекти за близо 69 млн. лв., които ще бъдат

...
Железопътни проекти за близо 69 млн. лв., които ще бъдат
Коментари Харесай

Близо 69 млн. лв. са планирани за жп проекти в Русе

Железопътни планове за близо 69 млн. лева, които ще бъдат осъществени в Русе до 2027 година, показа във вторник Националната компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ) в крайречния град. Обществеността бе осведомена и с планове за модернизацията и цифровизация на сектори до Варна и Горна Оряховица за общо към половин милиард лв. европейско и национално финансиране.

Целта е родният град на транспортния министър в оставка Николай Събев да затвърди името си на стратегически за развиването на превоза освен в България, само че и в Европейския съюз.

Русе е част от рейнско-дунавския кулоар от главната транс-европейска мрежа и е включен като основна интермодална точка в него. Градът принадлежи на VII и IX общоевропейски транспортни коридори, част от коридора ТРАСЕКА – свързващ Централна и Източна Европа със страните от Задкавказието и Средна Азия, а оттова и Далечния Изток.

Изграждането на интермодален терминал в Русе е включен за еврофинансиране от Плана за възобновяване и резистентност 2021-2026 година като прогнозната му стойност е близо 52 млн. лева без Данък добавена стойност и се чака да е подготвен през 2025 година

Чрез построяването му се реализира транспортна верига от вида " море - жп превоз – река ", показват от НКЖИ.

През 2024 година се чака да стартира ремонт на приемното здание на централната жп гара в Русе, което едно от най-големите в страната и се слави с архитектурата си. От НКЖИ показват, че задачата е да се реализира нов имидж на гарата, да се усъвършенства достъпа до нея за трудноподвижни хора, както и да се увеличи енергийната успеваемост. Това ще коства 16 млн. лева без Данък добавена стойност.

Още тази година обаче ще стартира рехабилитацията на жп спирката " Товарна гара Русе ", за която преди време от НКЖИ оповестиха, че скоро се чака да се разгласи социална поръчка за създаване на перони от двете страни на жп линията и свързване на спирката със спортната, учебната, комерсиалната и жилищната част на квартала. Планирано е спирката да стане част от бъдещата градска железница на Русе, която да стига до околните промишлени зони, безмитната зона до Дунав мост, до град Мартен, а на по-късен стадий и до село Иваново, което е туристическа атракция с фамозните си скали. Обновяването на жп спирката ще коства близо 750 хиляди без Данък добавена стойност и се планува да завърши следващата година.

Сред останалите планове за близо половин милиард лв. са плановете за цифровизация на жп мрежата от Русе до Каспичан, което ще коства 206 млн. лева, превръщането на Русе, Горна Оряховица и Варна в модерни жп възли против 295 млн. лева 28 млн. лева са създаване на тягова подстанция в Русе и модернизацията на тези във Варна и Разград, а близо 12 млн. лева са заложени за възобновяване на релсовия път от Русе до Образцов чифлик. Ще се модернизират и телекомуникационните системи в сектора по направление Русе-Горна Оряховица.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР