Желанието на България да се присъедини към еврозоната е оправдано

...
Желанието на България да се присъедини към еврозоната е оправдано
Коментари Харесай

Кристалина напира за еврото: Ще вдигне стандарта ни!

Желанието на България да се причисли към еврозоната е целесъобразно и настроенията за това са положителни, настоя основният изпълнителен шеф на Световната банка Кристалина Георгиева.

Влизането в Еврозоната било належащо изискване за благоденствието на страната и за повдигането на виталния стандарт.

Тя назова терзанията на част от страните в еврозоната, че България може да се трансформира във втора Гърция, " несериозни ".

Георгиева добави, че прогнозата за напредък и стабилността на стопанската система ни наподобяват доста добре.

По думите й плавното повишаване на лихвите е неизбежно до 1-2%.

" Един от главните проблеми, пред международната и българската стопанска система сега е задлъжнялостта. Затова даже лекото повишаване на лихвените проценти в световен аспект, може да докара до съществени проблеми. За 10 години при ниски лихвени проценти доста страни, доста компании се нагълтаха с дълг даже дребни покачвания на лихвения % могат да основат огромни проблеми ", разяснява тя пред Българска национална телевизия.

Бившият ни еврокомисар уточни, че е извънредно значимо е да се влага в човешки запаси и обучение.

Според нея позитивните трендове са налице, само че в това време има три огромни риска пред международната стопанска система.

На първо място - боязън от комерсиална война, поради засилваща се заплаха от протекционизъм. Задълбочаването на задлъжнялостта и най-много на обществените задължения е втората област, която буди паника.

" Държавните задължения порастват с рискова скорост, сега има голям дълг в размер на 164 трилиона насъбран дълг, което е два пъти повече от брутния артикул на международната стопанска система в това число ", съобщи Георгиева.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР