Желанието да бъдем харесвани от всички може да бъде доста

...
Желанието да бъдем харесвани от всички може да бъде доста
Коментари Харесай

Ето как да преодолеете постоянната нужда от одобрение

Желанието да бъдем харесвани от всички може да бъде много деструктивно. За да го преодолеете, вижте препоръките на експерта по когнитивна терапия Робърт Лийхи, представени от Psychology Today. Идентифицирайте обстановката. Кои обстановки провокират потребността от утвърждение? Например, желаете да помолите някого да промени държанието си. Веднага стартирате да усещате безпокойствие, поради личните ви усеща и страхове.

Какви са преимуществата и минусите на потребността от утвърждение? С какво ви вреди? Например, може да ви затрудни да бъдете почтени, може да ви затрудни да задоволите потребностите си, може елементарно да позволите на хората да се възползват от вас. Но може да мислите, че всички ще ви харесат, в случай че имате потребност от тяхното утвърждение или че това ще ви попречи да бъдете нарцисист. Наистина ли работи?

Какви негативни мисли ви хрумват автоматизирано? Например от вида „ Тя ще намерения, че съм несправедлива “, „ Тя няма да ме хареса” или „ Той мисли, че съм досаден”. Също по този начин може да помислите: „ Ужасно е, когато някой не ме харесва” или „ Не мога да претърпявам спорове”.

Какво значат тези мисли за вас? Един мъж споделя: „ Ако тя не ме харесва, значи не съм прав” или „ Ако те не ме харесват, значи съм неприятен човек”. Друг човек допуска: „ Хората ще приказват за мен и няма да имам приятели”. Това са аргументите да се нуждаете от утвърждение.

Проучете доказателствата и логиката на вашите мисли. Например, в действителност ли сте неприятен човек и безусловно ли грешите, в случай че някой не е склонен с вас? Може ли да имате просто друга информация, тълкования или хрумвания? Може ли да сте прави? Ако мислите, че хората ще ви се обидят, замислете се за случаите, в които сте били откровени с някого и все пак той ви е останал другар.

Използвайте техниката на двойния стандарт. Ако някой не е склонен с вас, постоянно ли се разстройвате? Отписвате ли този човек вечно? Какъв съвет бихте дал на другар, в случай че някой не харесва казаното от него? Бихте ли заключили, че той е неприятен човек? Защо сте толкоз по-толерантни към другите хора, в сравнение с към себе си? Опитайте се да мислите за себе си по този начин, както бихте подкрепили най-хубавия си другар.

Какво можете да извършите, в случай че някой не ви хареса? Поставете го в вероятност. Да кажем, че решително сте остояли позицията си пред някого и в този момент той не ви харесва. Ако оставите този човек настрани, даже да е скъп за вас, какво още можете да извършите? Можете ли да се видите с колегата си, с другари, близки, деца, сътрудници? Можете ли да вършиме нещата, които обичате? Ако можете да вършиме всичко, което сте правили преди, тогава каква е разликата, в случай че някой не харесва това, което казвате, или въобще вас като човек?

Нормализиране на неодобрението. Често се разстройваме за нещо, което се случва на всички. Познавате ли човек, който всички харесват? Повечето хора, даже и най-харесваните, имат по някой, който въобще не ги харесва. И те не престават да оцеляват и процъфтяват - тогава за какво да бъдете единственият човек, който би трябвало да получава универсално утвърждение?

Източник: expert.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР