Желаех да въведа естетика, свързана с тоталитарност. Така коментира пред

...
Желаех да въведа естетика, свързана с тоталитарност. Така коментира пред
Коментари Харесай

Авторът на паметника на Борисов искал да въведе естетика, свързана с тоталитарност

" Желаех да въведа хармония, обвързвана с тоталитарност. " Така разяснява пред bTV скулпторът Андрей Врабчев концепцията си да сложи на столичния пл. " Гарибалди " двуметрова скулптура на премиера Бойко Борисов със светещи очи.

По думите му паметникът значително е имитация на паметника на Ленин , който е съществувал в София, само че е малко преобразен.

Врабчев показва, че сме вторачено общество в историята, само че не си даваме сметка, че това, което вършим през днешния ден, е утрешната история.

Авторът обаче акцентира, че изкуството не цели да дава отговори, а да даде мотив за размисъл.

Монументът има вградена тонколона, от която се чуват разнообразни реплики - " Аз съм елементарен и вие сте елементарни ", да вземем за пример. В едната ръка на Борисов има ножица, а в другата държи три книги, на едната от които написа Българска комунистическа партия .

" Другата книга трябваше да е " Винету ", само че нямаше по какъв начин да го изпиша " , изяснява още Врабчев. Ножицата е отпратка към откриването на разнообразни обекти.

По мотив това, че министър председателят е споделил в персоналния си профил във " фейсбук " новината за паметника, скулпторът споделя, че това е добра реакция.

Само няколко часа откакто сложи творбата си на " Гарибалди " Врабчев самичък я демонтира.

Като повода той акцентира, нищо в София не стои дълго . " Може би това оправдава девиза на София " Расте, само че не старее ", посочи той.

Предстои монументът да бъде изложен и на разнообразни места в България.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР