Жегата се отразява негативно не само на нас самите, но

...
Жегата се отразява негативно не само на нас самите, но
Коментари Харесай

Как да избегнем прегряване на колата в жегата?

Жегата се отразява отрицателно освен на нас самите, само че и на автомобила ни. Високата температура се оказва съществено тестване за мотора.

Но в случай че сте осведомени с някои рекомендации може да избегнете непланирани поправки през лятото.

Как да подготвим колата си за лятото?

1. Направете диагностика на охладителната система

Първото предписание, което оказва помощ да поддържате автомобила си в изправно положение даже в жегата, е визитата в автосервиз преди началото на летния сезон. Това не е наложително, само че ще ви спести куп неприятности. 

При диагностика на охладителната система механикът ще ревизира всички тръби, ще промие радиатора, ще ревизира равнището на охлаждащата течност и в идеалния случай ще долее нова.

Проверката на термостата и редовността на помпата също е целесъобразна. Специално внимание би трябвало да се обърне и на вентилатора.

2. Следете температурата на мотора
 Европа дефинира колата на годината Европа дефинира колата на годината
Журито на интернационалния конкурс European car of the Year (Европейска кола на годината) избра спечелилия за 2021 година. Най-добрият ав...

Спазването на температурния режим на мотора може освен да удължи експлоатационния му живот, само че и да го защищити от необратими последствия. Стрелката не би трябвало да е над 90 ° C (средна канара на температурния сензор), само че някои мотори имат свои лични градивни характерности. Те допускат работа на мотора при по-високи температури, до 100-105 ° C.

Какво да вършим при прегряване?

1.Включете печката на оптималната степен

Ако сте в запушване и забележите, че стрелката на температурния датчик се е вдигнала, никога не изключвайте мотора. За да се намали бързо температурата, е задоволително да включите печката на най-много. Това ще разреши на мотора да организира топлообмен с вътрешността на автомобила и по този начин температурата ще падне с няколко градуса.

2. Увеличете оборотите на мотора
 Как да отворите замръзнала кола без да ѝ навредите Как да отворите замръзнала кола без да ѝ навредите
Ако ключалките и уплътненията на вратите са крепко замръзнали, не изпадайте в суматоха. Ето няколко потвърдени метода да влезете по-бързо....

Друг вид, колкото и необичайно да звучи, е да увеличите оборотите на мотора. Чрез " подаване на газ " скоростта на циркулация на антифриза в системата ще се усили, като по този метод течността бързо ще води топлината от мотора. Когато стрелката на температурния датчик спадне малко, моторът може да бъде изключен и да се открият аргументите за прегряването.

3. Проверете равнището на охлаждащата течност

След като отворите аспиратора, би трябвало неотложно да ревизирате равнището на охлаждащата течност, която най-вероятно се е изпарила поради прегряване. За да допълните минималния ресурс, можете да употребявате елементарна дестилирана вода и по-късно да я източите дружно с останалата част от антифриза за замяна. Но не бързайте да развивате капачката на разширителния контейнер. След като системата се разхерметизира, въздухът ще влезе в нея и течността неотложно ще заври, при което тя ще се повдигне нагоре и може да аргументи изгаряне.

За да избегнете това, капачката в никакъв случай не би трябвало да се отвива внезапно. Завъртайки я последователно, би трябвало да изчакате, до момента в който контейнерът спре да съска. След това с помощта  на парцал, можете деликатно да я отвиете и да добавите течност в резервоара.

Ако и тази процедура не помогне, посетете най-близкия автосервиз. Шофирането в това положение може да аргументи необратими вреди на мотора.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР