Жега, суша и по-ниски добиви - това ли е новото

...
Жега, суша и по-ниски добиви - това ли е новото
Коментари Харесай

Жега, суша и по-ниски добиви - това ли е новото оправдание за цената на олиото?

Жега, суша и по-ниски добиви - това ли е новото опрощение за цената на олиото?

Въпреки импортирания в страната ни слънчоглед от Украйна, който незабавно влезе в маслобойните и се очакваше да смъкна цената, то понижението е минимално и съвсем не се усеща от крайния консуматор. 

Според експерти на Министерство на земеделието, търговията на едро със слънчогледово олио в първата седмица на август е в ценовия диапазон от 4,30 лева./литър (Русе) до 5,65 лева./литър (Ямбол). В седем от регионалните центрове олиото поевтинява с сред 1,1% и 5,5% на седмична база (най-значително в Пловдив), до момента в който в други три нараства в границите на 0,9% - 1,9% (Стара Загора). Средната цена на едро за страната е 4,97 лева./литър, с 0,8% под равнището от миналата седмица.

Цените на дребно на рафинираното олио в огромните търговски вериги (ГТВ) се движат в интервала от 4,92 лева./литър (Добрич) до 5,49 лева./литър (Благоевград и Кюстендил). В петнадесет области цените спадат от 0,2% до 4,6% на седмична база, най-съществено във Видин, Враца и Монтана, до момента в който само в Русе е налице повишаване, с 0,9%. В резултат, междинната цена за страната се намалява с 1,3%, до 5,26 лева./литър.В другите търговски обекти (ДТО) олиото се продава на цени от 5,14 лева./литър (Перник и София) до 6,50 лева./литър (Плевен), оповестява sinor.bg.

В същото време стана ясно, че вероятностите за производството на слънчогледово семе в Европейски Съюз се утежняват в резултат на рисково високите температури и недостига от влага. Това демонстрират новите планирани данни на Службата за външните пазари към Министерството на земеделието на Съединени американски щати (FAS USDA). Редовните месечни отчети на FAS USDA имат извънредно висок рейтинг измежду участниците в търговията със зърнени храни и маслодайни семена, защото се приготвят въз основа на данните, предоставени от водещите национални специалисти в самите страни производителки, множеството от които имат и селскостопански аташета  към посолствата на Съединени американски щати.

„ Жега, суша и по-ниски добиви! - ” по този начин стартира тематиката за новата слънчогледова годишна продукция в Европейски Съюз в отчета на FAS USDA, оповестен в средата на август.  Прогнозата за размера на новата европейска годишна продукция през маркетинговата 2022/23 година е сведена до 9,7 млн. тона,  спрямо 10,5-те млн.т, предстоящи допреди един месец и 10,3 млн.т, създадени през 2021/22 г.  

Оценката за средния рандеман от слънчогледово семе от хектар е понижена с 11 на 100 – до 2,06 т, или 206 кг от дка, а това е с 13 на сто  под равнището на 2021/22 година

Производството на слънчоглед в Европейски Съюз е намаляло спрямо първичните прогнози основно заради  продължителния недостиг от влага  в Унгария, Румъния и Франция.

Агроспециалисти разясняват, че слънчогледите, които значително са устойчиви на суша и топлота, са изключително податливи на стрес, причиняван от високите  температури по време на цъфтежа, а имено това се случи в Южна и Централна Европа през юли.

Както към този момент беше посочено нагоре, точно „ от екстремалните температури и ниското равнище на влага в почвата повлияха за съкращаване на оценката за размера на новата слънчогледова годишна продукция в Унгария с 20 на 100, до 1,5 млн.т.                   

Прогнозата за Румъния е поправена надолу с 300 хиляди или с близо 10 на 100 – до 2,7 млн.т, с 3% под миналогодишния рандеман.

На годишна база с най-голямо понижение се очертава  производството на слънчоглед във Франция, с 21 на 100 – 1,6 млн.т.

" Когато има суша, тогава има значително повишаване на цените на слънчогледа. Около Черно море се създава към 75-76% от международното произвеждане на слънчоглед. Трябва да има доста сериозна причина, с цел да се получат отново панически цени на слънчогледовото олио ", разяснява Яни Янев, ръководител на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България, в предаването " Бизнес старт " на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. България е на трето място в света по експорт на слънчогледово олио за 2021 година. Eкспортът е за близо 691 млн. щатски $. Страната ни непроменяемо е в челната тройна по експорт на маслодаен слънчоглед и слънчогледово семе през последните години, само че за пръв път влиза в челната тройка на експортьорите на слънчогледово масло. 

До преди 10 години България изнасяше суровината си на 80-85%, като годишно се усилваше процентът на преработента продукция, с цел да се стигне досега, когато по данни за остарялата годишна продукция се създават към 600-630 хиляди тона, като 90-95 хиляди тона са за вътрешна консумация и останалото е за износ, уточни събеседникът. " Основният пазар на слънчогледовото олио е европейският, само че към този момент към 30-35% се изнасят и за Африка. Има износ и за Азия - Индия, Китай и други страни ". 

За предходната година експортът е бил 505 хиляди тона, като тази година чакаме по-добри резултати. До момента сме стигнали сред 620-630 хиляди тона, сподели Янев. По данни на министерството на земеделието засетите площи със слънчоглед са над 9 млн. дка, което е нарастване с 10%. 

Относно заплахата от ново повишаване на слънчогледовото олио, ръководителят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България заяви, че не чака увеличение на цените, в случай че няма доста сериозна нова причина. Той посочи, че " слънчогледовото олио, в общото произвеждане на растителни масла е към 9%. Общо 217 млн. тона масла, от които слънчогледовото масло взе участие с към 19 млн. тона. Основните масла са палмовото (с към 75 млн. тона) и соевото (около 65 млн. тона) ".

" Другият фактор, който оказва въздействие на цените на растителните масла, е доколко ще се влагат за произвеждане на биодизел. Последните информации са, че и тази година се чака към 700 хиляди тона повече произвеждане на биодизел и да се доближи към 49 млн. тона биодизел, като тук към 17,5 взе участие палмовото, 12,5 млн. тона соевото, рапичното - 6,5 млн. тона. При слънчогледовото делът е дребен - към 250 хиляди, само че целият маслен комплекс би трябвало да се преглежда изцяло ", сподели Янев.  

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР