Жечо Станков Снимка: БНР7 500 домакинства, които искат да преминат

...
Жечо Станков Снимка: БНР7 500 домакинства, които искат да преминат
Коментари Харесай

Който иска да мине на природен газ, ще получи помощи

Жечо Станков Снимка: БНР

7 500 семейства, които желаят да преминат от отопление с дърва и въглища към отопление с природен газ, могат да бъдат подкрепени с финансови средства, съобщи през днешния ден пред БНР заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков. Той изясни, че това е една от дълготрайните ограничения, които се ползват за справяне с проблемите на замърсяването на въздуха и енергийната беднотия.
" Държавата възвръща до 30% от инвестицията, която семействата правят в своя дом. За към година имаме над 2500 семейства, които са се възползвали, като е значимо да споменем, че все още имаме средства за още семейства, които могат да се възползват от тази мярка ". Жечо Станков уточни още, че сега газифицираните жилища в страната ни са под 5 %, а в някои европейски страни този дял доближава 50-60 на 100 от семействата.
Енергийната беднотия и замърсяването на въздуха е главната тематика на районната конференция, проведена от Общинската мрежа за енергийна успеваемост " ЕкоЕнергия “. Събитието е част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
Участниците във форума ще обсъдят политиките и опциите за битка с енергийната беднотия, инструментите за енергийна успеваемост в поддръжка на локалните управляващи, както и ограниченията за повишение на чистотата на атмосферния въздух.
Енергийната беднотия е общоевропейски проблем. Решаването на този проблем изисква напълно обединяването на институциите на всички равнища, сподели в предаването „ Преди всички “ Станков. „ За да се реши този проблем, преди всичко би трябвало да се дефинира. Оказва се, че както в България, по този начин и на европейско равнище липсва ясна формулировка за енергийната беднотия, а оправянето с нея може да се случи, откакто знаем съответно какъв брой индивида са наранени от нея. На европейско равнище се чака броят да е над 50 милиона “.
Към момента на територията на България се извършват краткосрочни ограничения за справяне с казуса, само че по-важни са дълготрайните ограничения, сподели той. „ Говоря за директни заплащания към жители, които имат подобен проблем да обезпечат отопление, изстудяване или осветяване на своите домове. По-важно е, че в Европа се обединихме към това да мислим за дълготрайните ограничения, а една дълготрайна мярка е по-скоро вложение в енергийна успеваемост или понижаване на нуждата и количеството сила, което е належащо за отопление и изстудяване на едно жилище. С ограничения за енергийна успеваемост ние по натурален път ще понижим и броя на жителите, вкарани в дефиницията „ енергийно небогати “, посредством количеството на силата, която им би трябвало “.
Българите, които не могат да поддържат домовете си задоволително топли, са близо 40 на 100, като този дял е най-високият за Европейския съюз, където енергийно бедните са приблизително 8 на 100. Същото се отнася и за каузи на хората, живеещи в жилища, които не са прохладни през лятото. При такива условия живеят половината българи. Голяма част от най-замърсените градове на континента са в Югоизточна Европа. Това с изключение на на превоза се дължи на потреблението на дърва и въглища като източник на отопление, което е резултат от ниската покупателна дарба на популацията и на ограничавания достъп до модерни енергийни услуги. Всички тези проблеми и опциите за справяне с тях на форума ще бъдат разисквани на районно равнище и в локалните управляващи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР