Жечо Станков е депутат, бивш общински съветник от ГЕРБ в

...
Жечо Станков е депутат, бивш общински съветник от ГЕРБ в
Коментари Харесай

Жечо Станков: В края на годината Газпром ни връчва фактура за 3 млрд лв. без да сме ползвали руски газ

Жечо Станков е народен представител, някогашен общински консултант от ГЕРБ в Бургас, заместник-министър на енергетиката в последното държавно управление на Бойко Борисов. Tribune.bg го потърси за рецесията с газовите доставки, застрашени ли са сдруженията в енергетиката от банкрут, има ли резултат от облекченията за бизнеса и жителите, гласувани от Народното събрание.

Клауза в договорите ни за доставка на природен газ ни задължава при декларирани, даже и неизползвани количества, те да се заплащат на тримесечие или в края на годината на доставчика. Каква е сметката за контракта с Газпром?

Говорим за тъй наречените уговорка " взимаш или плащаш " или в случай че не вземем количествата, сме задължени да ги платим. Това значи, че от момента, в който спряхме съветския газ, в този момент ще пристигна една фактура м.септември, която ще каже, че би трябвало да платим едни 34 млн. $ за невзетите количества за предходното тримесечие. По-голямото терзание е следното, че както наподобява до края на годината никой няма желание да взима количества по контракта с Газпром, което значи, че в края на годината ще получим една друга фактура на стойност при сегашната цена на газа от 3 млрд.лв. Тези 3 милиарда лева би трябвало да ги платим и тъй като това е последната година на контракта през 2023г. година ще можем да употребяваме единствено 15% от към този момент заплатените количества, които не сме взели през тази година. Така 85% от тези пари или над 2.5 милиарда лева действително ще изгорят. Най-лошото е, че те действително излизат от джоба на българския поданик, тъй като държавното сдружение Булгаргаз разполага с няколко компютъра и няколко служителя. То няма имущество, което да обезпечи тези суми. Ако помните, по време на приемането на новия бюджет заделихме 150 млн. евро държавна гаранция, с цел да обезпечим други заеми на сдружението. Така че тези средства отново ще дойдат от държавния бюджет или от джоба на българския жители. Ако разделите сумата неустойки на броя работещи българи, на 1 януари те ще се разсънят с 500 или 1000лв. обратно, а не с някой лев повече в джоба си.

По-големият проблем аз виждам в друго нещо. В момента, в който сме получили информация от Газпром, че трансформират изискванията по контракта, страната с решение на Министерски съвет е споделила на енергетиката - " Вие няма да вършиме нищо по отношение на предлагането ". Най-бързото и вярно решение тогава е било да се поканят най-големите компании международни снабдители на газ преди да е ясно, че нямаме дълготраен контракт и правиш " едно преборване сред тях " кой може да доставя дълготрайно количества газ при най-хубави условия. Съгласете се, че при тях би трябвало да има предвидимост, тъй като издигнатите от тях терминали са за милиарди, те би трябвало да бъдат натоварени ритмично. Това е пропуснато. Освен това за проникване на посредническите компании, тъй като сега не се случва нищо по-различно, включително една част от газа продължава да идва по газопроводите от Русия, само че просто е през комисионери с 30% по-висока цена. За да наредят целия този пъзел, ръководещите какво трябваше да създадат - да спрат газа, да нямат потенциали по тръбите. Това нещо нямаше по какъв начин да се случи, в случай че не уволнят шефа на Булгаргаз - господин Николай Павлов, който в никакъв случай нямаще да допусне това нещо. И не на последно място, те започнаха да купуват газа през медиатори тъкмо, когато газохранилището в Чирен е празно, а те източиха и Чирен. Те се изправиха пред хората и споделиха - " Вече или би трябвало да купуваме, или оставаме на студено ", тъй че да наподобява, че вършат всичко допустимо да спасят страната. В последна сметка, те основават проблем, който след това става по-голям. Пред хората наподобява, че те вземат решение казуса, а те не го вземат решение, а още повече го задълбочават. За м.август въобще не е несъмнено, че ще има газ. Даже съвсем е несъмнено, че няма газ. Това значи, че бизнесът ще спре, в това число най-големите предприятия за стомана, торови фабрики, топлофикациите също. Представете си, че топлата вода ще спре и хората ще минат на бойлери, което мрежата през лятото ще го понесе, а през зимата жиците ще се стопят, просто мрежата не може да издържи. Чака ни една проблематична зима, а сега не виждам никакъв капацитет за решаването на казуса с енергийните доставки.

Видяхме по какъв начин енергийният министър върви до Азербайджан, министър председателят щеше да върви, само че публично не върви поради оставката на ръководителя на Народното събрание Никола Минчев, а импровизирано - тъй като и една среща не могат да му провеждат, защото тези хора не са признати чисто дипломатически от нито една страна.Те единствено прекъсват връзките и нищо ново не основават. Затова е значимо оптимално бързо да се откри дълготраен контракт, който да ни подсигурява доставките на газ. Миналия месец газът струваше 140 лева на Мвтч, в този момент - 186 лева, а другият месец се чака цената му да е 250лв. Това за хората значи, че облекченията, които гласувахме, те няма да ги видят. Свалихме Данък добавена стойност за хляба, само че цената му по този начин ще скочи, че има или няма Данък добавена стойност, тя ще си остане на това равнище, макар че трябваше да падне с 20%. Да не приказваме, че метанът на колонка е 3.80-4лв., а постоянно е бил най-евтиното гориво. Това са все неща, които удрят по джоба хората. Нужна ни е сигурна доставка на газ на добра цена, а ние какво имаме - търсим доставка и единствено знаем, че цената ще е висока.

Защо да пуснем питомното и да гоним дивото - ние контракт си имаме и неустойките по него си текат? Защо Словакия купува съветски газ и си изпълни хранилищата?

Тук ползата е бил само и единствено да влязат медиаторите. За да взима решение Министерски съвет и да споделя - нищо няма да предприемате, значи, че пъзелът е бил подреден през цялото време. На комисията, която заседава по въпроса в Народното събрание, с цел да разберем какво се случва, разбрахме, че за избрани месеци е имало единствено по една оферта от снабдител на газ. Това демонстрира, че пъзелът е бил подреден, медиаторите са били подготвени, те са резервирали потенциал по всички граници и терминали, с цел да могат да го препродадат на страната. Изведнъж наподобява, че избавят страната, а те я вкарват в по-голяма рецесия.

А в този момент като платим и това, което не сме взели от Газпром, сметката ще стане фантастична?!

Просто ще банкрутира цялата енергетика. Българският енергиен холдинг, чиито принципал е министърът на енергетиката, ще би трябвало да се застъпи за това сдружение, което е под шапката му. Те незабавно ще източат другите сдружения, с цел да покрият тази загуба, а в случай че не стигнат парите, ще вземат и от държавния бюджет. Помощите за бизнеса ще секнат, тъй като сега те идват от държавните енергийни сдружения, от тъй наречените свръхпечалба. Ако вземем тези пари, с цел да платим газа, който не сме употребили, бизнесът остава на колене, тъй като няма да бъде обезщетен.

В по този начин контури сюжет вървим към банкрут на Булгаргаз, до момента в който Макрон се кани да одържави енергийния колос EDF?

Можеше да дадем решения, в случай че знаехме каква е обстановката сега, в който са пристигнали първите писма от Русия и Газпром. Сега е значимо да продължат комерсиалните договаряния с Газпром, с цел да забележим по какъв начин може да бъде отстранена тази наказателна клауза, да се откри благонадежден снабдител, който не попада в обсега на глобите. Тук върша една спогодба, председателката на Европейска комисия сподели, че доставката от Газпромекспорт не нарушава, а заобикаля глобите. Може б
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР