JD.com се готви да стъпи на пазара в САЩ до

...
JD.com се готви да стъпи на пазара в САЩ до
Коментари Харесай

Китайски интернет гигант започва експанзия в дома на Amazon

JD.com се готви да стъпи на пазара в Съединени американски щати до края на тази година, като се стреми да получи преимущество пред своя остарял противник Alibaba и да насочи предизвикателство към Amazon в личния му дом.

Компанията, оценена на 68 милиарда $, търси средства, с цел да финансира построяването на огромна логистична база, с която да поддържа интернационалната си агресия.

JD е в заключителни договаряния за продажбата на 15% от логистичната си активност на Tencent и други вложители в ранно набиране на средства. Tencent ще получи към 1/3 от предлаганите акции, а договорката ще бъде приключена доникъде на идващия месец, съобщи пред Bloomberg милиардерът и създател на JD Ричард Лиу.

Това е първата стъпка към подготвяното първичното обществено предложение на логистичния бизнес на компанията на финансовите пазари в Китай или Хонконг в околните 3 години.

 JD.com влага над $3 милиарда в
Гигант в онлайн търговията влага над $3 милиарда в " ръждивия пояс " на Китай

Целта е модернизиране на региона, доминиран от тежки и неефективни промишлености

Целта на JD е да надмине главния си съперник Alibaba, която също като нея се възползва от невиждания китайски взрив на потребителските разноски, само че разчита най-много на бизнеса си в Китай.

" Правилото на JD е, че щом един път решим да създадем нещо, в никакъв случай няма да ограничим парите. Ще продължим да влагаме, до момента в който не реализираме задачата ни ", безапелационен е Лиу, който участва на Световния стопански конгрес в Давос.

Идеята на китайската компания е половината от приходите й да идват от чужбина в границите на идващите 10 години.

JD, чиито акции се оферират на Уолстрийт, се насочва към Лос Анджелис, където има голяма китайска диаспора и може да разчита на своя сътрудник и акционер Wal-Mart за първична логистична поддръжка.

 Alibaba заплаща $807 милиона за мажоритарен дял в Cainiao Smart Logistics
Гигант в електронната търговия основава най-хубавата логистична мрежа в света

Целта е доставките да се извършват до 24 часа в Азия и до 72 часа по целия свят

Въпреки възходящите компликации, свързани със засилващия се протекционизъм на американски пазар, онлайн търговецът желае да стартира комерсиалната си активност там до края на 2018 година

" Виетнам, Индия, Филипините, Малайзия - ще дойдем във всяка страна от Югоизточна Азия до края на тази година. Бъдещето ни е обвързвано с вложения в Съединени американски щати, където ще построим център за осъществяване на поръчки, тъй че да доставяме артикули в границите на същия ден ", уточни Лиу.

JD към този момент разгласи желанията си да стартира онлайн продажби в Европа и Съединени американски щати до втората половина на 2018 година

Стратегията на Лиу е елементарна: да продава качествени китайски артикули на по-ниски цени от съперниците си. Той желае половината от приходите на JD да идват от чужбина през идващите 10 години, като концепцията е да бъдат отмерено разпределени сред Югоизточна Азия, Съединени американски щати и Европа.

 Как Alibaba просперира, следвайки образеца на водача в сектора
Как Alibaba просперира, следвайки образеца на водача в сектора

Стойността на китайския колос ще се увеличи с 1/3

За да осъществя този проект, компанията притегля могъщи сътрудници. JD е главният сътрудник на Wal-Mart в Китай и работи дружно с Tencent в редица покупко-продажби, в това число скорошната инвестиция от 863 млн. $ във VIPShop Holdings.

Компанията е заела " скришен екип ", който в продължение на 2 години дружно с китайски марки обмисля по какъв начин да направи комерсиалната платформа на JD световна. Навлизането на JD в развития свят обаче ще бъде едно от най-рисковите й инициативи до момента.

Разрастването на онлайн търговеца на дребно в Югоизточна Азия, почнало с интервенции в Индонезия и Тайланд, срещна относително слаба конкуренция. В Европа или Съединени американски щати обаче ще бъде напълно друго, защото колоси Amazon и други съперници към този момент оперират там.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР