Жътвата на ечемик и пшеница е към своя край, а

...
Жътвата на ечемик и пшеница е към своя край, а
Коментари Харесай

Българските добиви от пшеница под очакваното -

Жътвата на ечемик и пшеница е към своя край, а България регистрира по-ниски добиви от миналогодишните и от прогнозите на фона на зърнената рецесия, провокирана от войната в Украйна.

Добивите от ечемик и пшеница в обособени райони в област Добруджа са по над 600 кг, само че на други места са едвам към 400 кг, оповестява БНР. Причините са късната сеитба поради студовете, както и продължителното засушаване напролет. На места дъжд не падна повече от 50 дни.

Земеделските стопани се тревожат и от безмитния импорт на зърно от Украйна, което е доста по-евтино от българското. Безпокоят се и поради несигурните пазари в сегашната конюнктура и в сектора вещаят банкрути.

Количествата от пшеница и ечемик в област Добрич са под тези от 2021 година, само че по-големи от сериозната 2020-та.

При неналичието на търговия складовете на производители и търговци се запълват и реколтата може да се похаби, а занапред следва прибирането на слънчогледа и царевицата.

Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова разяснява пред БНР, че е време България да последва образеца на други европейски страни, като Румъния, които разрешават вноса на зърно от Украйна съгласно директивата, само че не го задържат в страната. По думите ѝ в случай че се допусне смесването на българско и украинско зърно в складовете и по-късно то излезе от страната ни с български етикет, браншът ще бъде злепоставен, защото качествата му няма да дава отговор на европейските условия.

Жътвата в Тракия също е под миналогодишния, сподели пред Българска телеграфна агенция Радослав Христов, ръководител на Тракийския съюз на зърнопроизводителите. Добивът от декар пшеница е сред 400 и 420 кг. Той също си изяснява спада със сухата пролет.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР