Жандармерист, обвинен в побой над ковача от Банско Радослав Сарафов,

...
Жандармерист, обвинен в побой над ковача от Банско Радослав Сарафов,
Коментари Харесай

Жандармеристът, пребил ковача Радослав от Банско, обжалва уволнението си

Жандармерист, упрекнат в побой над ковача от Банско Радослав Сарафов, апелира в съда уволнението си.

Инцидентът е от нощта на 22 януари т. година Тогава на територията на Банско се е провеждала профилирана полицейска акция за запазване на публичния ред, противопоставяне на престъпността и противозаконната миграция по време на туристическия сезон с командировани чиновници от " Жандармерията ".

Екип от трима се намирал на изхода за село Баня. Около среднощ наоколо до полицейския пост дошъл известният ковач Радослав Сарафов, който се прибирал пешком. Спрял да изчака сътрудници, които му споделили, че ще го приберат с кола. Сарафов твърди, че жандармеристите му се скарали, че стои до тях и им пречи на работата. От колата излязъл еднообразен и го изритал в крайници, при което Радослав паднал на земята, а ударите траяли. Когато пристигнали приятелите му, се обадили на тел. 112 и побоят бил преустановен.

Прокуратурата образува досъдебно произвеждане за нанасяне на лека телесна щета от длъжностно лице. След вътрешна инспекция пък през април от работа са уволнени В. Г., махленски в нанасяне на ударите, и сътрудника му П. Б., който е трябвало да се намеси, да приключи побоя и да рапортува за случая.

И двамата апелират заповедите за уволняване в съда. Административният съд в Благоевград, на първа инстанция, обаче отхвърли жалбата на П. Б. Магистратите са безапелационни, че той е трябвало да спре непозволеното потребление на физическа мощ по отношение на Сарафов, не е оказал помощ на потърпевшото лице, нито е докладвал на ръководителите си. В хода на следствието е скрил истината, като не е показал да има какъвто и да е случай, счита съдът.

По делото за оборване на уволнението на В. Г. още няма решение. Пред съда са изтъкнати доводи, че наказателното произвеждане още не е завършило, с цел да се разгласи служителят за отговорен. Нямало данни от свидетел на нанесени удари от страна на Г. по повод Сарафов.

" Много от очевидците откриват, че по този начин нареченият " потърпевш " е бил във очевидно нетрезво положение и уврежданията, които има, не е доста ясно по какъв начин са получени ", твърди юристът на жандармериста. От записите на камерата се виждало по какъв начин мл. инсп. В. Г. излиза от автомобила за 25 секунди. Описанието на фрагментите било " униформено лице, което слиза от мястото на лидера прави нехарактерно придвижване, изразяващо се в наклоняване на тялото си вляво и изнасяне на десния крайник напред ". Не ставало ясно дали има физическо прикосновение с ковача.

Тепърва се чака развиване и по наказателното произвеждане за случая.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР