Жан-Клод Юнкер и Александър Вучич по време на срещата им

...
Жан-Клод Юнкер и Александър Вучич по време на срещата им
Коментари Харесай

Юнкер припомни на Сърбия, че трябва да реши спора си с Косово, ако иска да влезе в ЕС


Жан-Клод Юнкер и Александър Вучич по време на срещата им в Белград

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че Сърбия би трябвало да реши разногласието с Косово, преди да може да влезе в Европейски Съюз, съобщи Асошиейтед прес.

След среща със сръбския президент Александър Вучич Юнкер съобщи, че Сърбия е на прав път, само че Европейски Съюз не може да одобри страна с нерешени териториални разногласия.

" Сърбия към този момент е минала впечатляваща част от пътя си " към Европейски Съюз, само че има " редица проблеми, които към момента не са решени ", сподели Юнкер. Той даде образци с потребността от правосъдна промяна и по-добро съблюдаване на върховенството на закона.

Вучич съобщи, че приканва към компромис с Косово, чиято декларация за самостоятелност от 2008 година Белград не признава. " Трябва ни компромис, другояче ще продължим да живеем в предишното ", сподели Вучич.

Юнкер сподели, че Европейски Съюз желае правно обвързващо съглашение сред Сърбия и Косово, само че наличието на документа зависи от тези две страни. Европейски Съюз оказва помощ в договарянията за нормализиране на връзките сред Белград и Прищина.

Изказването на ръководителя на Европейска комисия, в което бе заобиколен най-деликатният въпрос – признаването на независимостта на Косово от страна на Сърбия, демонстрира, че Брюксел поддържа напъните за намиране на подобаваща различна формулаза споразумяване на разногласията сред двете страни, която да докара до нормализация в връзките без безусловно „ признание “.

Десет години откакто Косово разгласи самостоятелност, тя е приета от 115 страни, само че към момента не е член на Организация на обединените нации поради съпротивата на Сърбия, Русия и Китай.

Юнкер е на посещаване в Сърбия като част от обиколка в страни от Западните Балкани, които желаят да се причислят към Европейски Съюз в миг, когато Русия се стреми да ускори въздействието си в района, изключително в Сърбия. Посещението му идва, откакто Европейски Съюз изготви нова тактика за разширение, в която се планува опцията Сърбия и Черна гора да станат новите членки на Европейски Съюз през 2025 година, отбелязва АП.

Юнкер към този момент посети Македония и Албания. След Сърбия той ще направи визити в Черна гора, Косово и Босна. Обиколката му ще приключи с присъединяване в среща на върха на Европейски Съюз с районни водачи в София на 1 март.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР