Жълтите зеленчуци радват окото. Зеленчукът с този слънчев цвят не

...
Жълтите зеленчуци радват окото. Зеленчукът с този слънчев цвят не
Коментари Харесай

Жълти зеленчуци: 4-те най-здравословни вида

Жълтите зеленчуци радват окото. Зеленчукът с този безоблачен цвят освен внася прелестно многообразие на трапезата, само че ни доставя и с всевъзможни витамини, минерали и фитохимикали. Ето кои жълти типове са най-здравословни:

1. Жълти тиквички . Всеки е виждал и опитвал зелените тиквички. Този бъкащ от витамини и наподобяващ краставица зарзават е чест посетител във всяка кухня. Но на пазара от време на време се натъкваме и на жълтата му вариация. Какво е по-специалното на жълтите тиквички? Много просто: те съдържат по-малко хлорофил от зелените, само че за сметка на това доста повече каротиноиди. Тези фитохимикали защищават клетките от нездравословното влияние на свободните радикали. Освен това, също като зелените и жълтите тиквички, са нискокалорични. Въпреки своите едвам 19 калории на 100 грама, този средиземноморски зарзават може да засити предостатъчно стомаха. А с изобилието си от витамин С, баластни субстанции и калий е същинска наслада и за имунната система.

2. Пащърнак . Този жълтеникав корен е извор на здраве: скъпа храна, която заслужава да бъде преоткрита. Най-често може да се откри в магазините за биохрани. Сладко-лютивият корен освен че намира приложение в кулинарията, само че ни доставя и с значими хранителни субстанции, като витамин С. Той укрепва имунната система три пъти повече от морковите, по тази причина, в случай че желаете да сте здрави през есента и зимата, може да гризете пащърнак вместо морков. Коренът съдържа и щедро количество етерични масла, които имат антибактериално деяние и оказват помощ против стомашно-чревни недоволства.

3. Жълти тикви. Нито стомахът, нито очите могат да се наситят на тиквите. Този плодов зарзават се среща в най-различни форми и цветове. Сортове като кремообразната мускатна тиква и влакнестата спагети скуош са изключително потребни. Съдържащите се в тиквата каротиноиди изострят зрението, защото организмът преработва бета-каротина във витамин А. Този витамин е нужен за формиране на очните пигменти, които гълтам светлинните частици; в случай че на очите липсва задоволително пигментация, виждаме неприятно на едва осветяване. Едно от следствията при дефицит на витамин А е така наречен кокоша слепота. Ако желаете да извършите услуга на очите си, яжте повече вкусни тикви и ястията, приготвени с тях.

4. Жълти чушки . Разбира се, в листата на здравословните жълти зеленчуци не трябва да липсват чушките. Със своите 30 калории на 100 грама този известен зарзават освен е нискокалоричен, само че ни доставя и с скъпи витамини и минерали. Жълтата чушка е съвсем толкоз богата на витамин С, колкото и алената. Наред с каротиноидите този витамин работи като антиоксидант против свободните радикали и по този метод укрепва имунната система, потиска възпаленията и предотвратява увреждането на клетките. Освен това чушките са наситени с калий, магнезий, цинк и калций. А баластните им субстанции контролират храносмилането и по този начин способстват за здравето на стомашно-чревния тракт.  

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР