Жълтите жилетки, разделени по отношение на възможността да представят свои

...
Жълтите жилетки, разделени по отношение на възможността да представят свои
Коментари Харесай

Френските „жълти жилетки“ се мобилизираха отново

" Жълтите жилетки " , разграничени във връзка с опцията да показват свои претенденти на европейските избори, започнаха да се активизират още веднъж през днешния ден следобяд във Франция, показвайки непримиримостта си против президента Еманюел Макрон , който си връща известността, 10 дни след началото на огромния народен спор, който би трябвало да позволи невижданата обществена рецесия, съобщи Агенция Франс Прес.
 
Целта на " жълтите жилетки " е да наличието им по улиците да остане очевидно. От средата на ноември техните митинги против обществената и данъчната политика на държавното управление раздрусват всяка събота доста френски градове.

По данни на управляващите през последните две съботи в митингите са се присъединили 84 участници. Движението наподобява получи втора вълна след затишието по Коледа и Нова година. От 10 дни обаче държавното управление се пробва да канализира недоволството, като провежда срещи за цивилен диспути. Вчера уеб сайтът на огромния народен спор показваше над 1500 такива събития.
 
 Gulliver/Getty Images

За да поддържат публичната готовност, на 11-ите си митинги " жълтите жилетки " прибягнаха до нова тактика. Към обяд на известния парижки бул. " Шанз Елизе " се събраха няколкостотин протестиращи, които се разделиха на четири обособени шествия , три от които ще се съберат на площада на Бастилията в центъра на столицата. Много малко от участниците в митингите наподобяват уверени от националния спор, отбелязва Агенция Франс Прес. " Големият спор е на първо място огромен маскарад. Имаме усещането, че участниците в него се сортират ", съобщи Матийо Стирна, 36-годишен дърводелец, пристигнал от Северна Франция, с цел да взе участие в митингите.-->

Според Ерик Друе, застанал отпред на към 500 жълти жилетки в Източен Париж, също насочи рецензии към дебата. Според него това е метод за държавното управление да завоюва време.
Няколко изследвания на публичното мнение демонстрираха, че известността на президента Еманюел Макрон се покачва. В същото време в редиците на " жълтите жилетки " се появиха нови вътрешни спорове, откакто техните водачи Ерик Друе и Присия Людоски влязоха в спор.
 
 Gulliver/Getty Images

След като в сряда беше оповестено основаването на листа на " жълтите жилетки " за европейските избори, под името " Обединение за гражданска самодейност " (ОГИ), се появиха различия.
64-годишният пенсионер Марк, живеещ в парижко предградие, е пристигнал на митинга, тъй като се плаши от политизацията на придвижването. " Разпръскваме се, трябваше да останем дружно ", споделя той, само че се успокоява, че нещата ще потръгнат, когато " дойдем тук и на собствен ред ги уплашим ".

" Жълтите жилетки " са поканени да вземат участие и в " жълта нощ ", която ще продължи от 17.00 до 22.00 ч. (16.00 до 21.00 ч. по Гринуич) на площада а Републиката.

Извън Париж управляващите се притесняват от ексцесии в Бордо и Тулуза, където придвижването има доста дейни поддръжници и през последните седмици имаше съществени случаи на принуждение. В Нормандия и в Еврьо " жълти жилетки " се събират от сутринта и е имало няколко напрегнати момента, оповестиха локалните управляващи. По данни на ТАСС в Еврьо са се събрали към 1500 протестиращи и е имало конфликти с полицията.

Предвидени са и няколко нощни шествия в Монпелие и Олорон сен Мари. Снощи беше извършен нощен митинг в Дюнкерк. Във Facebook имаше амбициозни планове за образуване на човешки вериги, отбелязва Агенция Франс Прес.

За неделя е планувано друго шествие: на " алените шалове ", с цел да бъде чуто " безмълвното болшинство " и да бъдат предпазени демокрацията и институциите от насилието, до което се стигна на доста митинги на " жълтите жилетки " от ноември насам.

От през днешния ден силите на реда, които употребяват противоречивите отбранителни оръжия с несмъртоносни патрони ще бъдат екипирани и с камери, съобщи министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер. Той даде обещание по-голяма бистрота при потреблението на това несмъртоносно оръжие, което е упрекнато за контузии на очите на няколко протестиращи. Вчера френският съд отхвърли да забрани използването му макар опасенията на някои синдикати и правозащитни организации, че това може да докара до нови потърпевши и даже жертви измежду протестиращите.

Стотици " жълти жилетки " се събраха пред постройката на Европейския парламент в Страсбург и минаха през центъра на града, съобщи ТАСС, като цитира в. " Фигаро ". В шествието вземат участие сред 200 и 300 души по преценка на изданието. Протести се чакат и в Тулуза, където през днешния ден беше анулирана планувана среща на представители на придвижването с кмета. Причината беше нежеланието на локалните управляващи да я излъчват директно във Фейсбук.
 
 Gulliver/Getty Images

По данни на радио " Франс енфо " митинги се организират в Руан, Кан, Бордо, Ница, Льо Ман, Нант и други градове , където има и конфликти с полицията. В Бордо е планувано и нощно шествие. Организаторите държат в загадка маршрута му.

Френският министър на отвъдморските територии Аник Жирарден предложи на участници в акцията на " жълтите жилетки " да провеждат среща, оповестява ТАСС. Тя акцентира, че отвъдморските територии имат какво да предложат на националните диспути. " Трябва да се вслушваме в жителите ", съобщи Жирарден. Телевизия Бе Еф Ем сподели също по какъв начин тя разисква самодейността за осъществяване на цивилен референдум с професора по право и стопанска система Етиен Шуар, който поддържа интензивно тази концепция.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР