Жълт кодза ниски температури в цялата страна и за силен

...
Жълт кодза ниски температури в цялата страна и за силен
Коментари Харесай

Студът се завръща: Жълт код за ниски температури в цялата страна

Жълт кодза ниски температури в цялата страна и за мощен север-североизточен вятър с пориви до 20 метра в секунда в Източна България е в действие през днешния ден, 9 януари, оповестиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

През нощта против вторник в съвсем цялата страна валя сняг. В Северна България и планинските региони се образува снежна завивка. Във вторник преваляванията ще отслабнат, в Източна България и крайните южни региони - до към обяд, а до вечерта съвсем в цялата страна ще спрат.

Ще духа сдържан и мощен вятър от север-североизток и ще има условия за виелици и навявания. Застудяването ще продължи и дневните температури в множеството региони ще са с противоположен или съвсем без дневен ход, към 14:00 часа ще са най-вече сред минус 5° и 0°, в София - към минус 3°.

По Черноморието облачността ще е забележителна. На места ще има превалявания от дъжд, който ще се примесва и ще минава в сняг. Ще духа мощен северен вятър и с него захлаждането ще продължи. Дневните температури ще са най-вече сред минус 3° и 2°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще се усилва и ще бъде 4 бала.

В планините ще е облачно с превалявания от сняг, които още преди обяд ще отслабват, до вечерта в множеството региони и ще спрат. Ще духа мощен и плевел вятър от изток-североизток и с него ще се основават условия за виелици и навявания. Температурите ще продължат да се намаляват и към 14:00 часа на височина 1200 м ще бъде минус 3°, на 2000 м - към минус 7°.

В сряда и четвъртък ще бъде най-вече слънчево. В сряда ще е студено с минимални температури сред минус 10° и минус 5° и оптимални към нулата. Вятърът ще отслабне, единствено в крайните източни региони ще остане до сдържан от север, в четвъртък ще се ориентира от запад и с него релативно ще се затопли.

През идващите дни от север ще проникне нова порция леден въздух и температурите още веднъж ще се намалят. В петък, 12 януари, ще доминира облачно време, на обособени места, основно в Северна България, ще превали слаб сняг.

В събота, 13 януари, ще е съвсем без превалявания, облачността ще се раздира, само че ще остане най-вече забележителна.

В неделя, 14 януари, вятърът ще се ориентира от запад-северозапад. Облачността ще намалее, над по-голямата част от страната - до най-вече слънчево време. Температурите ще се покачат - повече дневните.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР