Жълт код за високи температури е в сила за 19

...
Жълт код за високи температури е в сила за 19
Коментари Харесай

Жълт код за жега, летни бури в западната част от страната

Жълт код за високи температури е в действие за 19 области на страната през днешния ден - това са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, София област и град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Хасково и Ямбол. 

В тези региони температурите ще се качат над 35 градуса, предизвести Национален институт по метеорология и хидрология. 

Над по-голямата част от страната ще е слънчево, следобед в Западна България ще превали, дъждът ще е съпроводен с гръмотевици. 

Край морето няма да има превалявания, а термометрите няма да се качат над 30 градуса на брега и над 27 измежду вълните от 2-3 бала. 

В планините ще има краткотрайни гръмотевични стихии. Максималната температура на 1200 метра ще е към 24, а на 2000 метра - към 19 градуса. 

През новата седмица температурите ще се намалят, в понеделник и вторник се чакат още превалявания. 

Екстремален показател за пожароопасност има тук-там в областите Плевен и Русе за през днешния ден, сочи информация на уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология.

Възможни са бързо разпространяващи се доста мощни пожари с замесване на дървесните корони, такива пожари са сложни за преодоляване.  

Голяма опасност  от пожари има и тук-там в областите Монтана, Плевен, Велико Търново, Разград, Силистра, Добрич, Стара Загора, Хасково, Ямбол и Бургас. Обявената оранжева степен на предизвестие значи, че има риск за пораждане на пожари в местности с гори и шубраци.

На хората се предлага да бъдат деликатни измежду природата, да не палят огън навън, нито да изхвърлят незагасени цигари.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР