Жълт код за силен вятър и силно вълнение на морето

...
Жълт код за силен вятър и силно вълнение на морето
Коментари Харесай

Опасно време на морето, кога пак става топло

Жълт код за мощен вятър и мощно неспокойствие на морето е разгласен за цялото Черноморие за 17 юли - третият ден на горещниците съгласно националния календар. Над морето ще духа североизточен вятър с пориви 20 м/сек и неспокойствие на морето 3-4 бала.

Днес облачността ще е забележителна и преваляванията ще продължат,

само че ще са на по-малко места и ще отслабват спрямо вчерашното време. За неделя в страната беше в действие жълт и оранжев код в 17 области, а това провокира поредност произшествия като тази край Ихтиман с 8 ранени. Имаше жертва след рухването на микробус в Искър, жена умря в злополука край Две Могили.

Ще духа слаб, в източната половина на страната - сдържан до мощен североизточен вятър.

Максимални температури сред 18° и 23°, в източните региони до 25°-26°.

Над Черноморието облачността ще е забележителна, ще превалява дъжд. Ще духа сдържан, краткотрайно и мощен североизточен вятър. Максималните температури ще са 24°-26°. Температурата на морската вода е 23°-25°. Вълнението на морето ще е 3 -4 бала.

Над планините ще е облачно, на доста места с превалявания. Ще духа сдържан до мощен североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра – към 13°, на 2000 метра – към 8°.

От вторник лятото още веднъж ще загатне за себе си.

В цялостния си искра обаче то ще се завърне едвам през идващия уикенд, когато температурите още веднъж ще бъдат сред 30 и 35 градуса.

Подробна информация за времето през днешния ден и прогнозата за 10 дни напред вижте на Sinoptik.bg

В националния календар дните от 15 до 17 юли се назовават горещници - в чест на огъня. А астрономическите горещници се означават на 28, 29 и 30 юли.

Смятат се за най-горещите дни през годината, а обичаите свързани с тях се назовават Чурлига, Пърлига и Огнена Марина и се означават за предотвратяване от огън. Православната черква отрежда тези дни на светите мъченици Кирик и Юлита, Атиноген и Марина, починали за Христовата религия. Вярва се и че колкото по-горещо е, толкоз по-мека ще е зимата.

Вижте кой има имен ден в третия ден

Горещниците са свързани със строго спазвани забрани за полска и домашна работа - не се върви на равнища и не се жъне, вършее, коси и копае, не се возят снопите и не се впряга кола, не се пере, не се мие, не се меси и пече самун, не се готви, не се преде, тъче и шие. Нарушаването на тези забрани се счита причина за пожари и запалване на реколтата, дома или неприятен шанс. Така в разгара на лятото, земеделците отпочиват от тежкия труд и гадаят за времето през зимните януари, февруари и март. Пече ли мощно слънце през трите горещника - топли, без сняг и виелици ще бъдат и зимните януарско-мартенски дни. Според поверието, в случай че човек се изкъпе в топли минерални извори през тези дни, ще бъде здрав през цялата година.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР